Linkovi

Izrael napreduje sve dublje u Rafahu dok SAD pozivaju na zaštitu civila


Dječaci gledaju dim koji suklja tokom izraelskih napada istočno od Rafaha u južnom pojasu Gaze 13. maja 2024.
Dječaci gledaju dim koji suklja tokom izraelskih napada istočno od Rafaha u južnom pojasu Gaze 13. maja 2024.

Izraelske snage su se u ponedjeljak borile protiv Hamasovih militanata u sjevernoj i južnoj Gazi, dok je Ministarstvo zdravlja Gaze upozorilo da je nedostatak goriva potrebnog za rad bolničkih generatora i ambulantnih vozila gurnuo medicinski sistem na rub kolapsa.

Svjedoci su izvijestili o borbama u izbjegličkom kampu Jabalia u sjevernoj Gazi, dijelu područja u koje su se izraelske trupe vratile u borbu, za šta vojska kaže da je pokušaj Hamasa da se pregrupira.

Stanovnici su također izvijestili o pojačanim zračnim i kopnenim napadima u Rafahu, u blizini granice Gaze i Egipta.

Američki State Department saopćio je kasno u nedjelju da je državni sekretar Antony Blinken govorio „o američkom protivljenju velikoj vojnoj kopnenoj operaciji u Rafahu” dok je telefonom razgovarao s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

U saopćenju se navodi da je Blinken također potvrdio opredijeljenost SAD-a za „zajednički cilj poraza Hamasa”, dok je također naglasio potrebu za zaštitom civila i pozvao Gallanta da „pomogne u rješavanju izazova distribucije unutar Gaze dok Izrael slijedi ciljeve Hamasa”.

Oko 300.000 od 1,3 miliona Palestinaca koji su prije nekoliko mjeseci pobjegli u južnu Gazu po naređenju izraelske vojske da pobjegnu od napada na Hamasove militante u sjevernoj Gazi, sada je dobilo naređenje da se ponovo presele, ovaj put sjeverozapadno od Rafaha, u područje duž Obala Sredozemnog mora Gaze.

Raseljeni Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha, pred prijetnjom izraelskog napada, putuju u Khan Younis.
Raseljeni Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha, pred prijetnjom izraelskog napada, putuju u Khan Younis.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je u nedjelju da su borbe koje su u toku i naređenja za evakuaciju doveli do „masovnog raseljavanja već duboko traumatiziranog stanovništva”

Turk je upitao gdje bi ljudi trebali ići u Gazi, rekavši da „ne postoji sigurno mjesto”.

„U više navrata sam izrazio svoju zabrinutost zbog katastrofalnog uticaja moguće ofanzive punog razmjera na Rafah, uključujući mogućnost daljih zločina”, rekao je Turk. „Ne vidim način da se najnovije naredbe za evakuaciju, a još manje potpuni napad, u području s izuzetno gustim prisustvom civila, mogu pomiriti sa obavezujućim zahtjevima međunarodnog humanitarnog prava i sa dva naređena skupa obavezujućih privremenih mjera od strane Međunarodnog suda pravde.”

Ranije u nedjelju, Blinken je rekao za NBC da ne postoji poseban izraelski plan za zaštitu Palestinca ili za pružanje dovoljno humanitarne pomoći za njih.

„Postoji još nešto što je važno”, rekao je Blinken. „Također nismo videli plan šta će se desiti dan nakon završetka rata u Gazi. Jer upravo sada, putanja na kojoj je Izrael je takva da čak i ako uđe i preduzme teške akcije u Rafi, i dalje će preostati hiljade naoružanih pripadnika Hamasa.”

Visoki američki diplomata je rekao: „Videli smo da se Hamas vraća u oblasti koje je Izrael očistio na sjeveru, čak i u Khan Younisu".

Blinken je zaključio da je „sadašnja putanja” takva da Izrael ulazi u Rafah da bi se obračunao sa preostala četiri bataljona Hamasa, ali da u odsustvu plana za civile „rizikuje da nanese strašnu štetu civilima i da ne riješi problem”, problem koji žele da reše i SAD i Izrael, „a to je obezbjeđivanje da Hamas ne može ponovo da upravlja Gazom”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG