Linkovi

Blinken iznio neke od najjačih američkih javnih kritika izraelskog vođenja rata u Gazi


Antony Blinken
Antony Blinken

Antony Blinken u nedjelju je iznio neke od najjačih javnih kritika Bidenove administracije na račun izraelskog vođenja rata u Gazi, rekavši da je izraelska taktika značila "užasan gubitak života nedužnih civila" i nije uspjela neutralizirati Hamas, te bi mogla zazvati trajnu pobunu.

U par TV intervjua, američki državni sekretar je podvukao da Sjedinjene Države vjeruju da bi izraelske snage trebale da "izađu iz Gaze", ali i da čekaju da vide kredibilne planove Izraela za sigurnost i upravljanje na teritoriji nakon rata.

Hamas se ponovo pojavio u dijelovima Gaze, rekao je Blinken, a "teška akcija" izraelskih snaga u južnom gradu Rafah riskira da najbliži američki bliskoistočni saveznik "drži torbu trajne pobune".

Rekao je da su Sjedinjene Države sedmicama radile s arapskim zemljama i drugim zemljama na razvoju "planova za sigurnost, upravljanje, obnovu" Gaze ali "nismo vidjeli da tako nešto dolazi i iz Izraela. ... Moramo da vidimo i to."

Blinken je također rekao da kako Izrael prodire dublje u Rafah na jugu, vojna operacija može "imati početni uspjeh", ali riskira da nanese "užasnu štetu" stanovništvu bez rješavanja problema "koji zajednički želimo riješiti, a to je osiguranje Hamas ne može ponovo upravljati Gazom". Više od milion Palestinaca sklonilo Rafah u nadi da će dobiti utočište u jeku izraelske ofanzive u Gazi. Izrael je rekao da se gradu nalaze četiri bataljona boraca Hamasa.

Blinken je također ponovio, po prvi put javno, od strane jednog američkog zvaničnika, nalaze novog izvještaja Bidenove administracije Kongresu u petak u kojem se kaže da je izraelska upotreba oružja u Gazi, koje je dostavila Amerika, vjerovatno prekršila međunarodno humanitarno pravo. U izvještaju se također navodi da su ratni uvjeti spriječili američke zvaničnike da to sigurno utvrde u određenim zračnim napadima.

"Kada je u pitanju upotreba oružja, zabrinutost zbog incidenata u kojima je, s obzirom na ukupnu štetu koja je nanesena djeci, ženama, muškarcima, razumno je ocijeniti da je, u određenim slučajevima, Izrael djelovao na načine koji nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", rekao je Blinken. Naveo je "užasan gubitak života nevinih civila".

Blinken je u nedjelju razgovarao s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom, ponovivši protivljenje SAD-a sada rastućoj izraelskoj ofanzivi na Rafah, naveo je State Department.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG