Linkovi

Borbe, nestašica goriva uništile drugu po veličini bolnicu u Gazi


Palestinci ranjeni u izraelskom napadu leže u hodniku bolnice Nasser u Khan Younisu
Palestinci ranjeni u izraelskom napadu leže u hodniku bolnice Nasser u Khan Younisu

Borbe, nestašica goriva i izraelski napadi potpuno su ugasili drugu po veličini bolnicu u Pojasu Gaze u nedjelju, rekli su lokalni i zdravstveni zvaničnici UN-a, dok se Izrael bori protiv Hamasovih militanata u razorenoj palestinskoj enklavi.

Najnoviji udarac uništenom zdravstvenom sektoru u Gazi uslijedio je dok se Izrael pripremao za napad na najjužniji grad Rafah, u kojem sada živi više od milion uglavnom raseljenih Palestinaca - potez za koji je međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države koje podržavaju Izrael, upozorila da će stvoriti ogromnu ljudsku patnju.

Izraelska zračna i kopnena ofanziva opustošila je veći dio Gaze i protjerala gotovo sve njene stanovnike. Palestinske zdravstvene vlasti kažu da je ubijeno 28.985 ljudi, uglavnom civila.

Bolnice u Gazi su žarište četveromjesečnog rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Bolnica Nasser u južnom gradu Khan Younis prestala je s radom u nedjelju rano ujutru, rekao je portparol ministarstva zdravlja Gaze Ashraf al-Qidra Reutersu.

I dalje je pružao utočište mnogim pacijentima koji su pali od ratnih rana i pogoršanja zdravstvene krize u Gazi, ali nije bilo snage i dovoljno osoblja da ih sve liječi, rekli su zdravstveni zvaničnici.

"Potpuno je van funkcije. Postoje samo četiri medicinska tima - 25 osoblja - koji trenutno brinu o pacijentima unutar ustanove", rekao je on.

Qidra je rekao da je dovod vode u bolnicu stao jer generatori nisu radili tri dana, kanalizacija je preplavila prostorije hitne pomoći, a preostalo osoblje nije moglo da liječi pacijente na intenzivnoj njezi.

Nedostatak zaliha kiseonika - takođe rezultat nedostatka struje - doveo je do smrti najmanje sedam pacijenata, rekao je on.

Rat u Gazi je počeo kada je Hamas, koji kontroliše Gazu, poslao borce u Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši 253 taoca, prema izraelskim izvještajima.

Sukob je destabilizirao cijeli Bliski istok jer su Hamasovi vojni saveznici - sve paravojne grupe koje podržava Iran - raketama i dronovima gađale interese Izraela i SAD.

Većina bolnica u Gazi je van pogona zbog borbi i nedostatka goriva, zbog čega je 2,3 miliona stanovnika ostalo bez odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Izrael je izvršio upad u medicinske ustanove tvrdeći da Hamas drži oružje i taoce u bolnicama. Hamas djeluje u gusto naseljenoj Gazi, ali poriče da koristi bolnice za zaklon.

Međunarodna zajednica kaže da bolnice, koje su zaštićene međunarodnim pravom, moraju biti zaštićene.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je Izrael da svom osoblju omogući pristup bolnici, gdje su ih, kako su rekli, jednosedmična opsada i racije izraelskih snaga koje traže militante Hamasa spriječile da pomognu pacijentima.

"I jučer i prekjuče, timu @WHO-a nije bilo dozvoljeno da uđe u bolnicu kako bi procijenio stanje pacijenata i kritične medicinske potrebe, uprkos tome što je stigao do bolničkog kompleksa da isporuči gorivo", rekao je šef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na X-u.

Izraelska vojska je saopćila da su njene specijalne snage djelovale ui oko bolnice Nasser, te da su ubile desetine palestinskih militanata i zaplijenile veliku količinu oružja u borbama širom Gaze tokom proteklog dana.

Vojska je ove sedmice saopštila da je u lovu na militante u Nasseru i da je uhapsila najmanje 100 osumnjičenih u prostorijama, ubila naoružane napadače u blizini bolnice i pronašla oružje u njoj.

Raseljeni Palestinci u skloništu u šatorskom kampu na granici s Egiptom, u Rafahu u južnom pojasu Gaze
Raseljeni Palestinci u skloništu u šatorskom kampu na granici s Egiptom, u Rafahu u južnom pojasu Gaze

NAPADI UBIJAJU RASELJENE U RAFAH

Izraelski napad na Gazu počeo je na sjeveru i krenuo na jug kako su Palestinci pobjegli, a mnogi su bili nagurani u šatore oko južnih gradova, uključujući Khan Younis i Rafah, granični grad Gaze i Egipta koji je jedini prijelaz koji Izrael ne kontrolira.

Više od polovine stanovništva Gaze gurnuto je u Rafah, a izraelski planovi za juriš na grad izazvali su međunarodnu zabrinutost.

Izraelski avioni izveli su u nedjelju napali dva područja u Rafahu, uključujući praznu zgradu u blizini granice s Egiptom, rekli su lokalni stanovnici i Hamasovi medijski zvaničnici.

Drugi od dva udara pogodio je otvoreni prostor gdje su se sklonila raseljena lica, ubivši šest osoba, rekli su lokalni ljekari.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se bori kod kuće zbog neuspjeha vlade da zaustavi napad 7. oktobra i pod pritiskom da se preostali taoci oslobode, obećao je u subotu da će nastaviti vojnu kampanju.

Netanyahu je odbacio pokušaje pregovora o prekidu vatre koje podržava međunarodna zajednica jer arapske i zapadne zemlje pozivaju na trajno rješenje srži izraelsko-palestinskog sukoba u stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i Gazi uz Izrael.

Njegov kabinet je u nedjelju formalizirao svoje protivljenje onome što je nazvao "jednostranim priznanjem" palestinske državnosti.

XS
SM
MD
LG