Linkovi

Izraelske snage "uklanjaju" borce Hamasa, borbe na nekoliko lokacija na jugu Izraela


Izraelski vojnik patrolira u blizini policijske stanice koja je bila mjesto bitke nakon masovne infiltracije Hamasovih naoružanih napadača iz pojasa Gaze, u Sderotu, južni Izrael, 8. oktobra 2023.
Izraelski vojnik patrolira u blizini policijske stanice koja je bila mjesto bitke nakon masovne infiltracije Hamasovih naoružanih napadača iz pojasa Gaze, u Sderotu, južni Izrael, 8. oktobra 2023.

Izraelska vojska saopćila je u nedjelju da je fokusiraba na uklanjanje boraca Hamasa koji su ostali u zemlji dan nakon iznenadnog napada militantne grupe na Izrael.

"Stotine terorista" su ubijeni i zarobljeni, rekao je u nedjelju izraelski vojni zvaničnik, nakon iznenadnog napada palestinske militantne grupe sa sjedištem u Pojasu Gaze.

Izraelske odbrambene snage izvijestile su o borbama na nekoliko lokacija na jugu u blizini pojasa Gaze odakle je Hamas započeo napad u subotu. Lokacije su uključivale grad Sderot.

Potpukovnik Jonathan Conricus, glasnogovornik IDF-a, rekao je za CNN da je možda čak 1.000 Hamasovih boraca ušlo u Izrael u subotu.

U međuvremenu, Izrael traži pomoć od Egipta kako bi utvrdio informacije o sigurnosti i lokacijama otetih izraelskih državljana, navodi se u izvještaju Wall Street Journala.

I Hamas i izraelska vojska rekli su da je Hamas u subotu zarobio izraelske vojnike i civile, ali tačan broj nije poznat.

Borbe su bjesnile u dijelovima Izraela i Pojasa Gaze u nedjelju rano ujutro, dan nakon što je palestinska militantna grupa Hamas izvela iznenadni napad velikih razmjera na Izrael.

Izraelski uzvratni zračni napadi na Gazu u nedjeljnim satima prije zore uništili su lokacije Hamasa i nekoliko stambenih zgrada. Associated Press izvještava da je jedan zračni napad sravnio toranj od 14 spratova u kojem se nalazilo desetine stanova, kao i kancelarije Hamasa u centru Gaze.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se izraelska ofanziva nastaviti "bez rezerve i bez predaha".

Hamas je nastavio sa napadima i preko noći, ispalivši preko noći rakete na nekoliko gradova, uključujući Tel Aviv.

Veći dio Gaze je potonuo u mrak nakon napada. Izrael održava blokadu oko teritorije, a Netanyahu je najavio da će Izrael obustaviti struju, gorivo i drugu robu koju isporučuje Gazi.

Muškarac stoji ispred oštećene prodavnice u Tel Avivu, nakon što je 7. oktobra 2023. pogođena raketom palestinskih militanata iz Pojasa Gaze.
Muškarac stoji ispred oštećene prodavnice u Tel Avivu, nakon što je 7. oktobra 2023. pogođena raketom palestinskih militanata iz Pojasa Gaze.

Subotnji koordinirani napad Hamasa bio je potpuno iznenađenje za izraelske obavještajne službe.

Izrael "nije slutio šta se dešava", rekao je za CNN Efraim Halevy, bivši šef Mossada, izraelske obavještajne službe. "Nismo imali nikakvog upozorenja i bilo je potpuno iznenađenje da je jutros izbio rat." Rekao je da je napad bio prvi put da su Palestinci uspjeli "prodrijeti" tako duboko u Izrael.

Militanti su lansirali preko 3.000 projektila za manje od 24 sata, navodi Halevy. "Ovo je izvan mašte s naše tačke gledišta", rekao je Halvey za CNN. "Nismo znali da imaju ovoliku količinu projektila i sigurno nismo očekivali da će biti tako efikasni kao što su danas... Kao operacija, bila je vrlo uspješna, nažalost."

Palestinci se voze na izraelskom vojnom vozilu.
Palestinci se voze na izraelskom vojnom vozilu.

Najmanje 250 Izraelaca je ubijeno, a više od 1.000 ranjeno nakon što su se desetine palestinskih militanata infiltrirali u Izrael iz Gaze kopnom, morem i zrakom. Nepoznati broj izraelskih vojnika i civila je zarobljen i odveden u Gazu, što je izuzetno osjetljivo pitanje za Izrael.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je najmanje 200 Palestinaca ubijeno, a više od 1.600 ranjeno u izraelskim udarima odmazde.

Netanyahu je obećao da će se osvetiti za ono što je rekao da je "crni dan" za Izrael, rekavši da će vojska uzvratiti Hamasom u Gazi punom snagom.

"[Izraelske odbrambene snage] spremaju se upotrijebiti svu svoju snagu da unište Hamasove kapacitete", rekao je Netanyahu u kratkoj televizijskoj izjavi.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je "čvrstu i nepokolebljivu" podršku američkom savezniku i upozorio "na bilo koju drugu stranu neprijateljsku Izraelu koja traži prednost u ovoj situaciji".

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je hitan sastanak za nedjelju kako bi se razgovaralo o najnovijem nasilju.

Kako je noć pala u subotu, izraelska vojska je saopštila da su njene snage bile uključene u vatrene borbe na mnogim lokacijama.

"Još uvijek postoje 22 lokacije na kojima se borimo s teroristima koji su došli u Izrael, s mora, sa kopna i iz zraka", rekao je glasnogovornik vojske Richard Hecht o, kako je rekao, "snažnoj kopnenoj invaziji".

Koordinirani napad počeo je oko 6:30 ujutro po lokalnom vremenu s hiljadama raketa usmjerenih do Tel Aviva i Jerusalima, od kojih su neke proletjele pored izraelskog odbrambenog sistema Gvozdene kupole i pogodile zgrade.

Hamasovi borci, koristeći kopnena vozila, motorne paraglajdere i čamce, probili su sigurnosnu barijeru Gaze i napali obližnje izraelske gradove i vojne položaje, otvarajući vatru na stanovnike i prolaznike.

Linda Gradstein iz Jerusalema doprinijela je ovom izvještaju; neki materijal za ovaj članak došao je od Associated Pressa i agencije France-Presse.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG