Linkovi

Biden poručio Netanjahuu da je Amerika spremna ponuditi "svu adekvatnu podršku"


Joe Biden
Joe Biden

SAD osuđuju napad palestinske islamističke grupe Hamas i podržava pravo Izraela da se brani, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Američki predsjednik Joe Biden saopštio je u subotu da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu prenio da su Sjedinjene Države spremne da ponude "svu adekvatnu podršku" nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas napala Izrael

"Izrael ima pravo da brani sebe i svoje građane. SAD upozoravaju sve strane, neprijateljski nastrojene prema Izraelu, da ne iskorištavaju ovu situaciju", poručio je Biden u saopštenju poslije razgovora sa Netanjahuom.

SAD osuđuju napad palestinske islamističke grupe Hamas i podržava pravo Izraela da se brani, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

"Ne postoji opravdanje za terorizam. Stojimo solidarno sa vladom i narodom Izraela i upućujemo saučešće zbog Izraelaca stradalih u napadu", navodi se u saopštenju State Departmenta.

"Ostajemo u bliskom kontaktu sa našim partnerima u Izraelu. SAD podržavaju pravo Izraela da se brani", kaže Blinken.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće rekao je da SAD "nedvosmisleno osuđuju" subotnje napade palestinske islamističke grupe Hamas na izraelske civile i da SAD čvrsto stoje uz vladu i narod Izraela, prenio je u subotu CNN.

Pozivajući se na izjavu portparola, CNN je izvijestio da je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Cačijem Hanegbijem i da će ostati u bliskom kontaktu.

Militanti Hamasa u subotu su izveli masovni kopneni napad na Izrael na više tačaka, nakon ispaljivanja nekoliko hiljada raketa iz Pojasa Gaze na izraelske gradove. Izrael je odgovorio udarima na Gazu, pozvao rezerviste, a borbe se vode na više lokacija uz više desetina poginulih, dok premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštava da je Izrael u ratu.

Američki sekretar za odbarnu Lloyd Austin rekao je da će Sjedinjene Države raditi na obezbjeđivanju da Izrael "ima ono što mu je potrebno da se brani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma".

Malta je zatražila od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se sastane iza zatvorenih vrata nakon napada na Izrael, saopštile su diplomate. Sastanak bi mogao biti zakazan za nedjelju, rekle su diplomate.

Mirovni izaslanik UN za Bliski istok Tor Wennesland osudio je napade na Izrael u blizini Gaze i "salve raketa militanata Hamasa koje su stizale preko centralnog Izraela", upozorivši u saopštenju: "Ovo je opasna provalija i apelujem na sve da se povuku sa ivice".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da najoštrije osuđuje terorističke napade na Izrael.

"Snažno osuđujem terorističke napade koji trenutno pogađaju Izrael. Izražavam punu solidarnost sa žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su im bliski", napisao je Macron na platformi X.

Dodao je da je razgovarao sa predsjednikom Hercogom i premijerom Netanjahuom.

"Francuska je solidarna sa Izraelom i Izraelcima, posvećena njihovoj bezbjednosti i njihovom pravu da se brane", poručio je Macron.

Britanija "nedvosmisleno osuđuje" iznenadni napad Hamasa na Izrael, rekao je ministar spoljnih poslova James Cleverly, poručujući da će njegova zemlja uvijek podržavati pravo Izraela da se brani.

Na Bliskom istoku pozivi na okončanje nasilja, Iran čestita Palestincima

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u subotu da palestinski narod ima pravo da se brani od "terora naseljenika i okupacionih trupa", prenijela je zvanična novinska agencija VAFA.

On je govorio na hitnom sastanku održanom u Ramali sa brojnim najvišim zvaničnicima palestinskih vlasti.

Palestinski militanti ispaljuju raketu iz Gaze ka Izraelu, tokom napada 7. oktobra 2023.
Palestinski militanti ispaljuju raketu iz Gaze ka Izraelu, tokom napada 7. oktobra 2023.

Hezbolah je izdao saopštenje u kojem se navodi da pažljivo prate situaciju u Gazi i da su u "direktnom kontaktu sa vodstvom palestinskog otpora".

U saopštenju militantne grupe iz susjednog Libana se dodaje da je to "odlučan odgovor na nastavak izraelske okupacije i poruka onima koji traže normalizaciju odnosa sa Izraelom".

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da su napadi Hamasa dokaz povećanog povjerenja Palestinaca u prkos Izraelu, izvijestila je poluzvanična novinska agencija ISNA.

"U ovoj operaciji korišten je element iznenađenja i druge kombinovane metode, koje pokazuju povjerenje palestinskog naroda uprkos okupatoru", rekao je portparol Ministarstva Naser Kanani u intervjuu agenciji, citirala je ISNA.

Savjetnik iranskog vrhovnog lidera Alija Hamneija čestitao je palestinskim borcima na pokretanju najvećeg napada na Izrael u posljednjih nekoliko godina, prenio je poluzvanični novinski sajt ISNA.

"Čestitamo palestinskim borcima", citirao je Rahim Safavi. "Bićemo uz palestinske borce do oslobođenja Palestine i Jerusalima".

Sa druge strane, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Izraelce i Palestince da djeluju uzdržano i da se uzdrže od neprijateljskih dela koja bi mogla da pogoršaju situaciju.

"Pozivamo na uzdržanost sve strane", rekao je Erdogan na kongresu svoje vladajuće AK Partije u Ankari. "Moraju se uzdržati od agresivnih akata", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na "trenutni prekid nasilja između Izraelaca i Palestinaca", prenijela je državna novinska agencija.

U njemu se citira saopštenje Ministarstva koje glasi: "Pratimo događaje bez presedana između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga, što je dovelo do visokog nivoa nasilja na brojnim frontovima".

Izraelski vojnici obezbjeđuju stambenu oblast nakon masovnog napada militanata Hamasa iz Pojasa Gaze, u Sderotu, južni Izrael, 7. oktobra 2023.
Izraelski vojnici obezbjeđuju stambenu oblast nakon masovnog napada militanata Hamasa iz Pojasa Gaze, u Sderotu, južni Izrael, 7. oktobra 2023.

Egipat je upozorio na "teške posljedice" eskalacije tenzija između Izraela i Palestinaca u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Poziva se na "maksimalnu uzdržanost i izbjegavanje izlaganja civila daljoj opasnosti".

Egipatski šef diplomatije Sameh Šukri također je razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borrellom, navodeći da obje strane treba da budu uzdržane kako bi izbejgle ozbiljne rizike.

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su Izrael i Palestince da spriječe dalje nasilje i sačuvaju bezbjednost civila, javila je zvanična novinska agencija, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova UAE.

"UAE pozivaju na maksimalnu uzdržanost i trenutni prekid vatre kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice", navodi se u saopštenju Ministarstva, navodi se u izvještaju.

Vojne operacije koje je palestinski narod preduzeo u subotu prirodni su rezultat decenija "sistemskog ugnjetavanja" od strane "cionističke okupacione vlasti", navodi se u saopštenju zvaničnog portparola Vlade Iraka.

U saopštenju se takođe upozorava na nastavak eskalacije na palestinskim teritorijama, što bi moglo uticati na stabilnost regiona.

Zelenski osuđuje napad i solidariše se sa Izraelom, Rusija poziva na prekid vatre

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u subotu, kako je rekao, "teroristički napad" na Izrael i podržao pravo zemlje na samoodbranu.

"Svako ko pribjegne teroru čini zločin protiv svijeta. Ko god finansira teror čini zločin protiv svijeta. Svijet mora da stoji ujedinjen i solidaran kako teror ne bi pokušao da slomi ili potčini život bilo gdje i u bilo kom trenutku", napisao je naglašavajući da je pravo Izraela na samoodbranu neupitno.

"Pravo Izraela na samoodbranu je neupitno. Svi detalji oko ovog terorističkog napada moraju biti otkriveni kako bi svijet znao i smatrao odgovornim sve koji su podržali i pomogli u izvršenju napada", napisao je on na društvenoj medijskoj platformi X.

"Svaki život je vrijedan! Osuđujemo sve oblike terorizma", napisao je Zelenski.

Rusija izražava najozbiljniju zabrinutost zbog oštrog zaoštravanja izraelsko-palestinskog sukoba, izjavila je u subotu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu da odmah sprovedu prekid vatre, odreknu se nasilja, pokažu neophodnu uzdržanost i uspostave, uz pomoć međunarodne zajednice, pregovarački proces koji ima za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog, trajnog i dugo očekivanog mira u Bliskom istoku", navela je ona u saopštenju.

Rusija je u kontaktu sa Izraelom, Palestincima i arapskim zemljama zbog rasplamsavanja sukoba, javila je ranije novinska agencija Interfaks, pozivajući se na zamjenika ministra spoljnih poslova Mihaila Bogdanova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG