Linkovi

Izraelsko-palestinski sukob ulazi u drugu sedmicu, više od 200 poginulih


Spasioci izvlače Suzi Eškuntanu, šest godina staru, iz ruševina zgrade građane u izraelskom vazdušnom napadu, u gradu Gaza, 16. maja 2021.

U izraelskim vazdušnim napadima na područje Gaze u ponedjeljak je poginuo komandir palestinskih militantnih snaga, dok je sa druge strane, sa područja Gaze nastavljeno raketiranje teritorije Izraela.

Očekuje se da će ubistvo Hasama Abu Harbeda, komandanta militantne organizacije Islamski džihad, izazvati žestok odgovor grupacije koja se rame uz rame sa palestinskim Hamasom.

Izraelska vojska je saopštila da je Harbed odgovoran za nekoliko, kako je ukazano, raketnih terorističkih napada na izraelske civile uz napomenu da je Izrael spreman zauvijek da se bori.

Izraelska vojska rekla je da su ciljevi bili tuneli koje koristi Hamas i domovi koji pripadaju nekolicini zapovjednika militantne skupine koja vlada Gazom.

Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Sve to događa se uprkos učestalim pozivima na prekid vatre u sukobu koji traje nedjelju dana.

Prema procjenama međunarodne javnosti, radi se o razbuktavanju najžešćih neprijateljstava u posljednjih nekoliko godina.

Antony Blinken, američki državni sekretar, pozvao je strane u sukobu da zaštite civile, naglasivši da Sjedinjene Države sprovode diplomatske inicijative kako bi se situacija smirila.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika sa područja Gaze do sada je u sukobima poginula 201 osoba - uključujući 58 djece i 34 žene. U Izraelu je poginulo deset osoba, među kojima, i dvoje djece.

Napad u ponedjeljak uslijedio je nakon komentara izraelskog premijera Benjamina Netanjahua datih u nedjelju da "neposredni" kraj smrtonosnih vazdušnih napada na Gazu nije u planu.

Netanjahu je govorio istog dana kada su izraelski borbeni avioni sravnili tri zgrade i ubili najmanje 42 osobe, što je najsmrtonosniji pojedinačni napad u posljednjoj rundi nasilja između Izraela i militantne grupe Hamas koja vlada Gazom.

"Nadam se da neće dugo potrajati", rekao je Netanjahu za emisiju "Suoči se sa nacijom" CBS-a u Sjedinjenim Državama. Ali, rekao je da kraj napada "nije blizu", uprkos međunarodnim naporima da se okonča sukob u jednonedjeljnoj razmjeni raketne vatre između izraelskih snaga i militanata Hamasa u pojasu Gaze.

"Napao nas je Hamas... ničim izazvani napadi na Jerusalim", rekao je izraelski premijer Netanjahu.

"Učinićemo sve što je potrebno da uspostavimo red i tišinu", rekao je u televizijskom intervjuu. "Pokušavamo da umanjimo Hamasovu terorističku sposobnost i umanjimo njihovu volju da to ponovo učine."

U televizijskom obraćanju zajedno sa svojom ministrom odbrane i političkim rivalom Bennyjem Gantzom​, Netanjahu je rekao naciji jevrejske države u nedjelju da se napadi nastavljaju "punom snagom" i da će "biti potrebno vrijeme".​

U izraelskim vazdušnim napadima gađana je glavna stambena i trgovačka ulica tokom petominutnog perioda nakon ponoći. Sravnjene su dvije susjedne zgrade i još jedna 50 metara dalje.

Rano u nedjelju, Izrael je bombardovao kuću Jehja Al-Sinvara, vrhovnog Hamasovog vođe u Gazi, u sedmom uzastopnom dana neprijateljstava. Nije bilo odmah jasno da li je Sinvar bio kod kuće. Izvještaj Associated Pressa kaže da se "vjerovatno skrivao zajedno sa ostatkom visokog ešalona grupe".

Netanjahu je u subotu branio uništavanje 12-spratne zgrade u gradu Gazi, u kojoj su bila sjedišta medijskih kuća Associated Pressa i Al Jazeere, kao i stanovi i druge kancelarije.

Vlasnik zgrade primio je telefonsko upozorenje od izraelske vojske sat vremena prije napada, a službenici AP-a i drugi stanari zgrade odmah su evakuisali zgradu. Netanjahu je rekao da u napadu nema povrijeđenih. Al Jazeera je nastavila da emituje direktan prenos napada dok se zgrada rušila.

Izraelski lider rekao je da je u zgradi, pored kancelarija medija i domova bio i "obavještajni ured palestinske terorističke organizacije".

"To je sasvim legitimna meta", ustvrdio je.

Sally Buzbee, izvršna urednica AP-a, pozvala je u nedjelju na nezavisnu istragu vazdušnog udara na zgradu u kojoj je bilo i sjedište njene agencije.

Rekla je da su se kancelarije AP-a godinama nalazile u toj zgradi i da nikada nije bilo naznaka da bi Hamas mogao biti tamo.

"U konfliktnoj smo situaciji", rekla je Buzbee. "Mi ne zauzimamo stranu u tom sukobu. Čuli smo Izraelce kako kažu da imaju dokaze, ne znamo koji su to dokazi."

Raketa ispaljena iz Gaze leti prema Izraelu, 17. maj 2021.
Raketa ispaljena iz Gaze leti prema Izraelu, 17. maj 2021.

U nedjelju ujutro u Gazi, Hamas je lansirao rakete iz civilnih područja u Gazi prema izraelskim civilnim oblastima. Jedan je udario u sinagogu u Aškelonu, gradu na jugu Izraela, nekoliko sati prije večernjih službi za jevrejski praznik Šavut. Nije bilo izvještaja o povrijeđenim.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je telefonom je u nedjelju sa kolegama u Egiptu, Kataru, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji i Francuskoj kako bi razgovarali o "hitnom radu na zaustavljanju sukoba koji je zahvatio Izrael i Zapadnu obalu i Gazu".

Sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukriem, Blinken je "ponovio svoj poziv svim stranama da deeskaliraju tenzije i zaustave nasilje koje je odnijelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i djecu", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Blinken i saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud razgovarali su o "tekućim naporima za smirivanje tenzija u Izraelu i na Zapadnoj obali i u Gazi i privođenjem kraju trenutnog nasilja".

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se u nedjelju kako bi pokušao da smiri nasilje, a Sjedinjene Države su poslale diplomatu u region da pokušaju da postignu prekid vatre.

Najnovije izbijanje borbi počelo je prošlog ponedjeljka nakon sukoba u istočnom Jerusalimu prošlog mjeseca. Sukobi Palestinaca sa policijom izbili su kao odgovor na taktiku izraelske policije tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana i jevrejskih naseljenika koji su prijetili da će iseliti desetine palestinskih porodica. Fokusna tačka nemira bila je džamija Al-Aksa, smještena na imanju na brdu koje poštuju i muslimani i Jevreji.

Predsjednik SAD Joe Biden nazvao je u subotu Netanjahua i rekao da osuđuje raketne napade Hamasa i potvrđuje svoju podršku izraelskom pravu da se brani od Hamasa i drugih terorističkih grupa. Američki lider je takođe izrazio zabrinutost za bezbjednost novinara i potrebu da se osigura njihova zaštita, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Biden je telefonom razgovarao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, što je njihov prvi razgovor otkako je Biden u januaru preuzeo mjesto predsjednika SAD.

Hadi Amr, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Izrael i Palestinu, boravio je u Izraelu i trebalo je da se sastane sa izraelskim liderima u nedjelju, zatim sa palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali kako bi pronašli "održivu smirenost", saopštio je State Department.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u utorak video konferenciju o eskalaciji borbi između Izraela i Palestinaca. Josep Borrell, šef diplomatije EU, rekao je na Twitteru u nedjelju da će ministri "razgovarati o tome kako EU može najbolje da doprinese okončanju trenutnog nasilja".

XS
SM
MD
LG