Linkovi

Glavni urednik AP-a i novinarske grupe pozivaju na istragu izraelskog vazdušnog napada


Uništena zgrada u kojoj se nalaze prostorije APa-a, Al Jazeere u druguh medija, Gaza, 15. maj 2021, (Foto: Hatem Moussa/AP)
Uništena zgrada u kojoj se nalaze prostorije APa-a, Al Jazeere u druguh medija, Gaza, 15. maj 2021, (Foto: Hatem Moussa/AP)

Glavni i odgovorni urednik Associated Press-a u nedjelju je pozvao na nezavisnu istragu izraelskog vazdušnog napada koji je targetirao i uništio zgradu u Gazi u kojoj se nalaze prostorije AP-a, emitera Al-Jazeera i drugih medija, rekavši da javnost zaslužuje da zna činjenice.

Odvojeno od toga, zaštitnici prava medija Reporteri bez granica zatražili su od Međunarodnog krivičnog suda da kao mogući ratni zločin istražuje izraelsko bombardovanje zgrade u kojoj su smještene medijske organizacije.

Sally Buzbee, izvršna urednica AP-a, rekla je da izraelska vlada još nije pružila jasne dokaze koji podržavaju njen napad, u kojem je sravljen dvanaestospratni toranj al-Jalaa.

Izraelska vojska, koja je novinarima AP-a i ostalim stanarima dala otprilike sat vremena za evakuaciju, tvrdila je da je Hamas zgradu koristio za vojnu obavještajnu kancelariju i razvoj oružja. Portparol izraelske vojske potpukovnik Jonathan Conricus rekao je da Izrael prikuplja dokaze za SAD, ali je odbio potvrditi da će ih pružiti u naredna dva dana.

"Usred smo borbe", rekao je Conricus u nedjelju. "To je u proceduri i siguran sam da će informacije pravovremeno biti predstavljene."

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael putem obavještajnih kanala podijeliti sve dokaze o Hamasovom prisustvu u ciljanoj zgradi. Ali ni Bijela kuća ni State Department nisu rekli da je to vidio neki američki zvaničnik.

Buzbee je rekla da AP već 15 godina ima kancelarije u kuli al-Jalaa i da nikada nije obaviješten, niti je imao bilo kakvih naznaka, da bi Hamas mogao biti u zgradi. Rekla je da se činjenice moraju izložiti.

"U konfliktnoj smo situaciji", rekla je Buzbee. "Mi ne zauzimamo stranu u tom sukobu. Čuli smo Izraelce kako kažu da imaju dokaze; mi ne znamo koji su to dokazi."

"Mislimo da je u ovom trenutku prikladno da se nezavisno sagleda ono što se juče dogodilo - nezavisna istraga", dodala je.

U napomenama u nedjelju, Netanyahu je ponovio izraelsku tvrdnju da se u zgradi nalazila obavještajna kancelarija Hamasa. Na pitanje da li je u subotu u razgovoru s predsjednikom Joeom Bidenom prenio dodatne dokaze o tome, Netanyahu je rekao: "To prenosimo putem naših obavještajnih ljudi".

Reporteri bez granica sa sjedištem u Parizu, poznati pod francuskom kraticom RSF, rekli su u pismu glavnom tužiocu suda da su u posljednjih šest dana uništene kancelarije 23 međunarodne i lokalne medijske organizacije.

RSF je rekao da ima snažne razloge da vjeruje da bi izraelska vojska "namjernim ciljanjem medijskih organizacija i namjernim uništavanjem njihove opreme" mogla prekršiti jedan od statuta suda. Rečeno je da napadi služe "smanjenju, ako ne i neutralisanju, sposobnosti medija da informišu javnost".

RSF je zatražio od međunarodnog suda, sa sjedištem u holandskom gradu Hagu, da uključi nedavne napade u istragu za ratne zločine otvorene u martu za izraelsku praksu na palestinskim teritorijama.

Buzbee je rekla da su se novinari AP-a potresli nakon vazdušnog napada, ali da su dobro i da prenose vijesti. Izrazila je zabrinutost zbog uticaja na medijsko izvještavanje.

"To zaista utiče na pravo svijeta da zna što se događa na obe strane sukoba u realnom vremenu", rekla je.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u subotu telefonom s predsjednikom i izvršnim direktorom AP-a Garyjem Pruittom. State Department rekao je da je Blinken ponudio "svoju nepokolebljivu podršku nezavisnim novinarima i medijskim organizacijama širom svijeta i ukazao na neophodnost njihovog izvještavanja u zonama sukoba".

Buzbee i Conricus govorili su u CNN-ovim "Pouzdanim izvorima", a Netanyahu u CBS-ovom "Face the Nation".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG