Linkovi

Biden naziva Netanyahuov pristup ratu sa Hamasom "greškom"


Predsjednik SAD Joe Biden (L) i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.
Predsjednik SAD Joe Biden (L) i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u intervjuu emitiranom kasno u utorak da se ne slaže s pristupom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua izraelskom ratu protiv militantne grupe Hamas, te da bi Izrael trebao pozvati na prekid borbi kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći.

Mreža na španskom jeziku Univision intervjuisala je Bidena 3. aprila, dva dana nakon što je u izraelskom napadu ubijeno sedam članova osoblja humanitarne grupe World Central Kitchen u Gazi.

Biden je rekao da nema opravdanja za nepružanje hrane i medicinske pomoći ljudima u Gazi i da te napore "treba učiniti sada".

"Ono na šta pozivam je da Izraelci samo pozovu na prekid vatre, da omoguće u narednih šest, osam sedmica potpuni pristup svoj hrani i lijekovima koji idu u zemlju", rekao je Biden. „Razgovarao sam sa svima, od Saudijaca preko Jordanaca do Egipćana. Spremni su da uđu i unesu hranu.

Bijela kuća je prošle sedmice saopštila da je Biden iznio slične stavove kada je razgovarao s Netanyahuom u telefonskom razgovoru, ističući da je humanitarna situacija u Gazi "neprihvatljiva".

Sjedinjene Države također vrše pritisak na Hamas da prihvati sporazum o prekidu vatre s Izraelom kojim bi se borbe u Gazi zaustavile na šest sedmica.

Također će osloboditi neke od oko 100 talaca koje drži teroristička grupa koju je odredila SAD u zamjenu da Izrael oslobodi stotine Palestinaca koje je zatvorio.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima u Washingtonu da je to "veoma ozbiljan" prijedlog predstavljen Hamasu u Kairu prošlog vikenda i da ga "treba prihvatiti".

"Lopta je u Hamasovom dvorištu", rekao je Blinken. “Svijet gleda da vidi šta radi.”

Dodao je da činjenica da Hamas još nije pristao na uslove "govori šta misli o narodu Gaze, a to nije mnogo".

Hamas je u utorak saopćio da prijedlog ne ispunjava njegove zahtjeve, ali da će ga razmotriti.

U međuvremenu, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je u utorak da njegova zemlja neće blokirati prodaju oružja britanskih kompanija Izraelu.

"Posljednja procjena ostavlja naš stav o izvoznim dozvolama nepromijenjenim", rekao je Cameron u Washingtonu.

Dozvolite mi da budem jasan”, dodao je, “i dalje imamo ozbiljnu zabrinutost oko pitanja humanitarnog pristupa u Gazi.”

Izrael je objavio rat Hamasu nakon šokantnog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i doveo do hvatanja oko 250 talaca. Izraelska kontraofanziva u Gazi je ubila više od 33.000 ljudi, od kojih su dvije trećine žene i djeca, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja u Gazi, dok izraelska vojska kaže da je među ubijenima nekoliko hiljada boraca Hamasa.

Do sredine februara oslobođeno je 112 talaca, većina tokom jednosedmičnog primirja u novembru, dok se vjeruje da je još 36 umrlo ili ubijeno u Gazi tokom šest mjeseci borbi.

Blinken je rekao da je rat mogao završiti prije nekoliko mjeseci da je Hamas “odložio oružje, prestao skrivati civile i predao ih”.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da je određen neobjavljeni datum za izraelsku vojsku za invaziju Rafah na granici Gaze i Egipta, regiji u kojoj se više od milion Palestinaca skriva kako bi pokušali ostati sigurni.

SAD se protive planiranom napadu na Rafah, a zvaničnici Bijele kuće kažu da Izraelci nisu podijelili datum napada s Washingtonom. Sekretar Blinken je rekao da se američki zvaničnici planiraju ponovo sastati s izraelskim zvaničnicima sljedeće sedmice kako bi podijelili svoja razmišljanja i ponudili alternativne planove za napad na posljednje preostale bataljone Hamasa u regiji.

Visoki američki diplomata rekao je da je predsjednik Joe Biden “bio vrlo jasan u vezi s našom zabrinutošću, našom dubokom zabrinutošću u vezi sa sposobnošću Izraela da makne civile van opasnosti i brine o njima” u slučaju izraelskog napada.

Blinken je rekao da ne vidi da će se nešto neposredno dogoditi u Rafi i da ne vjeruje da će se išta dogoditi prije nego što se sastanu američki i izraelski zvaničnici.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je na saslušanju u Senatu da bi smrtonosna glad u Gazi vjerovatno ubrzala nasilje i osigurala dugoročan sukob. SAD kontinuirano vrše pritisak na Izrael da dozvoli više humanitarne pomoći u Gazi za prehranu izgladnjelih Palestinaca.

"Ako Izrael želi stvoriti trajne efekte, onda se mora pozabaviti humanitarnim potrebama palestinskog naroda... A ne na marginalan način", rekao je on američkim zakonodavcima u utorak.

Neki međunarodni kritičari su tvrdili da Izrael čini genocid neselektivnim napadima na Palestince u Gazi, malo vodeći računa o njihovoj sigurnosti dok lovi Hamasove militante.

Ali Austin je odbacio tu tvrdnju, rekavši: "Nemamo dokaze za to."

Turska trgovina sa Izraelom

Turska je u utorak saopćila da uvodi trgovinska ograničenja Izraelu koja utiču na niz proizvoda sve dok Izrael ne proglasi primirje u Gazi.

Ograničenja uključuju trgovinu u 54 kategorije, uključujući željezo, čelik, cement, avio gorivo i đubrivo.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je Izrael blokirao turski zahtjev da se izvrši ispuštanje pomoći Gazi. Više zemalja je sprovelo ispuštanje pomoći kako bi pokušalo da se suprotstavi onome što su humanitarne organizacije rekle da je nedostatak adekvatnog pristupa za dovođenje preko potrebne pomoći preko kopnenih prelaza.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz obećao je da će odgovoriti paralelnim mjerama protiv Turske. On je na X objavio da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan žrtvuje "ekonomske interese turskog naroda zarad svoje podrške Hamasovim ubicama u Gazi".

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Reuters, AP i agencija France Press.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG