Linkovi

Najmanje 50 poginulih u napadu na izbjeglički kamp u Gazi, tvrde Palestinci


Ova slika preuzeta sa video snimka AFPTV prikazuje Palestince koji traže preživjele u krateru nakon udara na izbjeglički kamp u Jabaliji u sjevernom pojasu Gaze, 31. oktobra 2023. godine
Ova slika preuzeta sa video snimka AFPTV prikazuje Palestince koji traže preživjele u krateru nakon udara na izbjeglički kamp u Jabaliji u sjevernom pojasu Gaze, 31. oktobra 2023. godine

Izrael tvrdi da je likvidirao jednog od komandanata Hamasa koji je jedan od organizatora napada 7. oktobra, a direktor indonežanske bolnice u Gazi izjavio je da je najmanje 50 ljudi poginulo u vazdušnom napadu IDF-a na izbjeglički kamp Jabalia.

Ovaj kamp se nalazi u sjevernom dijelu pojasa Gaze, a direktor obližnje bolnice kazao je za televiziju Al Jazeera da pored poginulih ima i oko 150 povrijeđenih.

Izraelsko ministarstvo odbrane i Shin Bet, izraelska agencija za unutrašnju bezbjednost naveli su u zajedničkom saopštenju da je Nasim Abu Ajina ubijen u vazdušnim napadima, pokazuju obavještajni podaci.

U saopštenju se navodi da je Abu Ajina bio komandant sjevernih brigada bataljona Hamasa Beit Lahiaa i da je učestvovao u razvoju bespilotnih letjelica i paraglajdera za invaziju.

"Njegova eliminacija jako će oslabiti napore terorističke organizacije Hamasa u borbi protiv kopnene operacije IDF", navodi se u saopštenju.

Izrael je u utorak naveo da su njegove snage napale naoružane pripadnike Hamasa unutar ogromne mreže tunela ispod Gaze, nakon što je premijer Benjamin Netanyahu odbacio pozive na obustavu borbi kako bi se ublažila humanitarna kriza u palestinskoj enklavi.

Tuneli su ključni cilj za Izrael dok proširuje kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio vladajući Hamasov pokret nakon njegovog napada od prije tri sedmice u kojem je, kako kažu izraelske vlasti, ubijeno više od 14.00 ljudi.

"Tokom proteklog dana, kombinovane borbene snage IDF-a pogodile su oko 300 ciljeva, uključujući lansirne stanice protiv tenkova i raketa ispod šahtova, kao i vojne komplekse unutar podzemnih tunela koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", objavile su Izraelske odbrambene snage (IDF) navodi se u saopštenju.

Militanti su odgovorili protivtenkovskim projektilima i vatrom iz mitraljeza, dodaje se.

"Vojnici su ubijali teroriste i usmjeravali zračne snage za napade u realnom vremenu na ciljeve i terorističku infrastrukturu", saopštila je ID.

Svjedoci su rekli da su izraelske snage u ponedjeljak gađale glavnu cestu Gaze u pravcu sjever-jug i napale grad Gazu iz dva smjera. Izrael je rekao da su njegove trupe oslobodile jednu pripadnicu iz zarobljeništva Hamasa.

Hamas, naoružana islamistička skupina koja upravlja Gazom, do sada je oslobodila četiri civila od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. oktobra. Vjeruje se da su mnogi taoci zadržani u Hamasovoj mreži tunela.

Brigade al-Qassama, oružano krilo Hamasa, priopćile su da su se militanti sukobili rano u utorak s izraelskim snagama koje su "napale južnu osovinu Gaze".

Militanti su projektilima gađali i dva izraelska tenka i buldožera na sjeverozapadu Gaze, rekao je al-Qassam.

Reuters nije mogao potvrditi izvještaje o borbama. Izraelska vojska nije komentarisala napade.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8306 ljudi, uključujući 3457 maloljetnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra. Zvaničnici UN-a kažu da je više od 1,4 miliona civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 miliona ostalo bez krova nad glavom.

Sve veći broj poginulih izazvao je pozive SAD-a, najvećeg saveznika Izraela, drugih zemalja i UN-a na pauzu u borbama kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći stigne u enklavu.

Netanyahu je kasno u ponedjeljak rekao da Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom u Gazi i da će nastaviti sa svojim planovima za uništenje te grupe.

XS
SM
MD
LG