Linkovi

Oslobođena pripadnica izraelske vojske, Netanjahu poručuje da prekid vatre nije opcija


Palestinci pretražuju oštećenu zgradu nakon izraelskih udara u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze, 30. oktobra 2023.
Palestinci pretražuju oštećenu zgradu nakon izraelskih udara u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze, 30. oktobra 2023.

Pripadnica izraelske vojske, koju je Hamas zarobio, oslobođena je tokom kopnene operacije u Pojasu Gaze, saopšteno je u ponedjeljak iz vojske i obavještajne službe Šin Bet, a premijer Benjamin Netanjahu rekao je da prekid vatre u ovom trenutku nije opcija.

Hamas je oteo Ori Megidiš 7. oktobra. Od kako je oslobođena, prošla je medicinsku kontrolu i "dobro je", navodi se u saopštenju u kojem se ne iznose detalji slučaja.

Ekstremistički pokret Hamas je u ponedjeljak objavio snimak za koji se navodi da prikazuje tri žene iz grupe od više od 230 ljudi koje su kidnapovali tokom napada 7. oktobra i odveli u Gazu.

Palestinska islamistička grupa nazvala je žene na snimku od 76 sekundi "cionističkim zatočenicama", ali nije bilo moguće odmah potvrditi njihov identitet.

Na snimku se vide žene koje sjede na plastičnim stolicama uz zid od bijelih pločica, a jedna od njih poziva izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pristane na razmjenu palestinskih zatvorenika za oslobađanje svih talaca.

Govoreći na hebrejskom, ona postaje veoma uznemirena i počinje da viče, skoro da vrišti, dok druga dva koja sjede pored nje i šute.

Premijer Netanjahu je ovaj snimak nazvao "surovom psihološkom propagandom".

Taoci su zarobljeni kada je stotine napadača Hamasa uletjelo preko granice u južni Izrael i napalo zajednice kibuca, gradove i vojne baze. Njihova starost se kreće od nekoliko mjeseci do više od 80 godina.

Vlasti vjeruju da ih drže u ogromnoj mreži podzemnih tunela koje je Hamas izgradio u Gazi.

Izraelske zračne snage kažu da su pogodile preko 600 Hamasovih ciljeva u Gazi u protekla 24 sata.

Izrael je saopštio da je gađao i ciljeve u Siriji i Libanu. Napadi su, saopštila je u ponedjeljak izraelska vojska, odgovor na napade iz obje zemlje.

Izraelske odbrambene snage saopćile su: "Tokom sukoba s teroristima u Pojasu Gaze, IDF trupe su ubile desetine terorista koji su se zabarikadirali u zgradama i tunelima i pokušali napasti vojnike."

Hamas je također izvijestio o teškim borbama na sjeverozapadu Gaze.

Save the Children je u saopćenju naveo da je broj djece ubijene u Gazi za tri sedmice "premašio godišnji broj djece ubijene širom svjetskih konfliktnih zona od 2019. godine". Više od 3.000 djece ubijeno je u sukobu između Izraela i Gaze.

Palestinci u sjevernoj Gazi izvijestili su o žestokim zračnim i artiljerijskim napadima rano u ponedjeljak.

Izraelski zračni napadi pogodili su područja u blizini bolnica Shifa i Al-Quds u gradu Gazi, a palestinski militanti sukobili su se s izraelskim snagama u graničnom području istočno od grada Khan Younis, na jugu enklave, javljaju palestinski mediji.

Hamas i izraelska vojska nisu se očitovali o borbama u ponedjeljak. Reuters nije bio u mogućnosti da potvrdi te izvještaje.

Bombardiranja su uslijedila nekoliko sati nakon što je Izrael objavio slike borbenih tenkova na zapadnoj obali palestinske enklave, signalizirajući potencijalne pokušaje da se opkoli glavni grad Gaze, dva dana nakon što je izraelska vlada naredila proširene kopnene upade preko istočne granice.

Izraelska vojska je u nedjelju intenzivirala svoju kopnenu operaciju i svoje vojne napade na militante Hamasa u Gazi. Hamas je također izvijestio o teškim borbama na sjeverozapadu Gaze.

Hamas navodi da je raketama pogodio izraelske tenkove na sjeveru Gaze i ismijao izvještaje da su izraelske trupe napredovale duboko u Gazu. Nijedan izvještaj nije mogao biti nezavisno verifikovan.

Izraelska vojska ponovo je u nedjelju uputila hitan poziv palestinskim civilima u Pojasu Gaze da se privremeno evakuišu prema jugu, dalje od epicentra rata protiv Hamasa.

"Premještanje na jug je zbog njihove lične sigurnosti", rekao je u nedjelju glavni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari.

Izrael je također izvijestio da su kopnene snage ubile brojne militante Hamasa dok su izlazili iz tunela u blizini prelaza Erez, jedinog pješačkog prolaza iz Gaze u Izrael prije nego što je uništen u nedavnim borbama.

Hamas ima široku mrežu tunela ispod Gaze gdje se vjeruje da skladišti oružje, hranu i druge zalihe.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je militantna grupa izvela teroristički napad 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, većinom civila, i uzela više od 200 talaca. Od tada je broj Palestinaca poginulih premašio 8.000, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koju vodi Hamas.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG