Linkovi

Ubistvo zamjenika vođe Hamasa u Bejrutu povećava rizik od širenja rata u Gazi


Vatrena kugla od eksplozije tokom izraelskog bombardovanja na Khan Yunis iz Rafaha u južnom pojasu Gaze rano 3. januara 2024. godine. (Fotografija AFP)
Vatrena kugla od eksplozije tokom izraelskog bombardovanja na Khan Yunis iz Rafaha u južnom pojasu Gaze rano 3. januara 2024. godine. (Fotografija AFP)

Izrael je dugo optuživao Arourija za smrtonosne napade na svoje građane, ali zvaničnik Hamasa je rekao da je on također "u središtu pregovora" koje su vodili Katar i Egipat o ishodu rata u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas.

Izrael je u utorak ubio zamjenika lidera Hamasa Saleha al-Arourija u napadu dronom u glavnom gradu Libana Bejrutu, rekli su libanonski i palestinski sigurnosni izvori, povećavajući potencijalni rizik da se rat u Gazi dobro proširi izvan palestinske enklave.

Arouri, 57, je prvi visoki politički lider Hamasa koji je ubijen otkako je Izrael pokrenuo potresnu zračnu i kopnenu ofanzivu na grupu prije skoro tri mjeseca nakon njenog šokantnog napada i divljanja u izraelske gradove.

Libanonska teško naoružana grupa Hezbolah, saveznik Hamasa, gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne granice Libana od početka rata u Gazi u oktobru.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je Izrael da ne vrši bilo kakve atentate na libanonskom tlu, obećavajući "ozbiljnu reakciju".

Hezbolah je u utorak saopćio da je projektilima gađao grupu izraelskih vojnika u blizini Marja, nakon Arourijevog ubistva.

Izrael je dugo optuživao Arourija za smrtonosne napade na svoje građane, ali zvaničnik Hamasa je rekao da je on također "u središtu pregovora" koje su vodili Katar i Egipat o ishodu rata u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao da je izvršio ubistvo, ali je njegov vojni portparol kontraadmiral Daniel Hagari rekao da su izraelske snage u visokom stanju pripravnosti i spremne za svaki scenario.

"Najvažnije je večeras reći da smo fokusirani i da ostajemo fokusirani na borbu protiv Hamasa", rekao je na pitanje novinara o izvještajima o Arorijevom ubistvu.

'ČEKAJUĆI MUČENIŠTVO'

Izrael je optužio Arourija, suosnivača Hamasovog vojnog krila, Izz-el-Deen al-Kasam brigade, da je godinama naredio i nadgledao napade Hamasa na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael.

"Čekam mučeništvo (smrt) i mislim da sam predugo živio", rekao je Arouri u augustu 2023., aludirajući na izraelske prijetnje da će eliminirati vođe Hamasa, bilo u Gazi ili u inostranstvu.

Nasser Kanaani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, koji je glavni pristalica Hamasa i Hezbolaha, rekao je da će Arourijevo ubistvo "nesumnjivo zapaliti još jedan talas otpora i motivacije za borbu protiv cionističkih okupatora, ne samo u Palestini nego i u regionu i među svim onima koji traže slobodu širom svijeta."

Stotine Palestinaca izašlo je na ulice Ramale i drugih gradova na Zapadnoj obali da osudi Arourijevo ubistvo, skandirajući: "Osveta, osveta, Kassam!"

Pobunjenici Huti u Jemanu, koje podržava Iran, obećali su da će nastaviti s napadima na brodove u Reaskom moru dok Izrael ne zaustavi sukob u Gazi, i upozorili su da će napasti američke ratne brodove ako i sama grupa milicija bude meta.

Militanti Huti ispalili su dvije protivbrodske balističke rakete na južno Crveno more, iako nije prijavljena šteta, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM) kasno u utorak.

Britanska uprava za pomorske trgovinske operacije izvijestila je o do tri eksplozije u blizini trgovačkog broda u moreuzu Bab al-Mandab, istočno od eritrejskog Assaba, bez izvještaja o šteti.

SAD su najavile međunarodnu pomorsku radnu grupu za zaštitu brodarstva kroz Crveno more, koje vodi do Sueckog kanala, brodske rute kojom se prevozi otprilike jedna trećina globalnog kontejnerskog tereta.

AL SHIFA BOLNICA

Rat u Gazi je pokrenut šokantnim prekograničnim napadom Hamasa na izraelske gradove 7. oktobra u kojem Izrael kaže da je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 240 talaca vraćeno u Gazu.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da je 207 ljudi ubijeno u posljednja 24 sata, čime je ukupan zabilježeni broj poginulih Palestinaca porastao na 22.185 u skoro tri mjeseca rata u Gazi.

Izrael kaže da pokušava izbjeći nanošenje štete civilima i krivi Hamas da među njima krije borce, što Hamas poriče.

Izraelsko gađanje bolnice Al Shifa u gradu Gazi prošlog novembra izazvalo je globalnu uzbunu zbog sudbine civila i pacijenata koji su bili unutra.

Izrael je rekao da je Hamas koristio tunele ispod bolnice kao štab i koristio svoje pacijente kao štit.

Američki zvaničnik rekao je u utorak, pozivajući se na deklasifikovane američke obavještajne službe, da su američke špijunske agencije procijenile da su Hamas i Islamski džihad koristili Al Shifu da komanduju snagama i drže neke taoce, ali su ga uglavnom evakuirali prije nego što su izraelske trupe ušle.

Izraelska bombardovanja zasula su 2,3 miliona stanovnika Gaze u humanitarnoj katastrofi u kojoj su hiljade ostavljene bez ikakvih problema i ugrožene glađu zbog nedostatka zaliha hrane.

Neposredno prije Arourijevog ubistva, Hamasov glavni vođa Ismail Haniyeh, koji se također nalazi izvan Gaze, rekao je da je pokret dostavio svoj odgovor na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.

On je ponovio da Hamasovi uslovi podrazumijevaju "potpuni prekid" izraelske ofanzive u zamjenu za daljnje oslobađanje talaca.

Izrael vjeruje da je 129 talaca ostalo u Gazi nakon što su neki oslobođeni tokom kratkog primirja krajem novembra, a drugi su ubijeni tokom zračnih napada i pokušaja spašavanja ili bijega.

Izrael je obećao da će se nastaviti boriti dok ne zbriše Hamas, ali je nejasno šta planira učiniti s enklavom ako to uspije, i gdje to ostavlja izglede za nezavisnu palestinsku državu.

U Washingtonu, State Department je osudio kao "zapaljive i neodgovorne" izjave ministara izraelske vlade Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira koji se zalažu za preseljenje Palestinaca izvan Gaze.

Takve izjave podvlače strah među nekima u arapskom svijetu da Izrael želi otjerati Palestince iz zemlje na kojoj zamišljaju buduću državu, ponavljajući masovno oduzimanje posjeda Palestinaca kada je Izrael stvoren 1948. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG