Linkovi

Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da otvori dotok pomoći u Gazu


Podjela zaliha hrane palestinskim izbjeglicama u Gazi (Foto: AP)
Podjela zaliha hrane palestinskim izbjeglicama u Gazi (Foto: AP)

Međunarodni krivični sud naložio je Izraelu da preduzme sve neophodne mjere da bi palestinskom stanovništvu u Gazi obezbijedio zalihe hrane i zaustavio širenje gladi.

Sudije su u zaključku navele da se stanovništvi Gaze suočava sa teškim uslovima.

Sud uviđa da Palestinci u Gazi nisu više suočeni rizicima pojave gladi – već su joj izloženi”, navedeno je u njihovoj odluci.

Postupak je pokrenut na osnovu zahtjeva Južne Afrike – koji optužuje Izrael za genocid nad Palestincima u Gazi.

Odluka suda donijeta je u trenutku borbi Izraela i snaga ekstremističkog Hamasa u blizini bolnice Al Šifa u Gazi. Tu su, kako su saopštili Hamas – organizacija koju su Sjedinjene Države označile terorističkom i Islamski džihad, raketama i minobacačima napali izraelske snage.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova još se nije oglasilo o odluci Međunarodnog krivičnog suda. Izrael je ranije ukazivao da ulaže napore kako bi humanitarne organizacije pomoć mogle dostavljati putem kopna, avionima i brodovima.

Takođe, Izrael se i dalje drži tvrdnji da Hamas sukob može okončati predajom, oslobađanjem svih talaca koje drži u Gazi i predajom onima koji su učestvovali u napadu 7. oktobra.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u utorak odluku kojom se traži hitan prekid vatre, kao i momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Sjedinjene Države su se uzdržale od glasanja, ali nisu uložile veto.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je u četvrtak da su tokom prethodnog dana ubijena 62 Palestinca.

Ministarstvo je saopštilo da je najmanje 32.552 ljudi ubijeno tokom izraelske kontraofanzive - pri čemu se u brojevima ne pravi razlika između vojnih i civilnih žrtava - koja je počela u oktobru nakon napada Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Izrael se u srijedu saglasio da pošalje svoje ratne stratege u Washington kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarali o namjeri Izraela da pokrene kopneni napad na militante Hamasa u gradu Rafi na jugu Gaze.

Izrael je u ponedeljak otkazao putovanje svojih predstavnika u znak protesta zbog izostanka veta SAD na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN kojom se poziva na hitan prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Sjedinjene Države, najvjerniji saveznik Izraela u skoro šestomjesečnom ratu, uzdržale su se od ovonedeljnog glasanja u UN nakon što su ranije uložile veto na slične rezolucije. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zbog toga je ukorio SAD, što je dokaz sve veće podjele između njega i Washngtona oko izraelskog vođenja rata.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i Agencije Frans pres.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG