Linkovi

Izrael napada Gazu najžešćim zračnim napadima ikada


Palestinac priča na mobilni telefon dok hoda opustošenom ulicom nakon izraelskih zračnih napada na grad Gazu 10. oktobra 2023.
Palestinac priča na mobilni telefon dok hoda opustošenom ulicom nakon izraelskih zračnih napada na grad Gazu 10. oktobra 2023.

Izrael je u utorak saopštio da je povratio kontrolu nad granicom Gaze, pogodivši enklavu najžešćim zračnim napadima u 75-godišnjoj historiji sukoba s Palestincima uprkos prijetnji militanata Hamasa da će pogubiti zarobljenika za svaki napad.

Izrael je obećao da će izvršiti svoju "moćnu osvetu" otkako su naoružani napadači divljali njegovim gradovima, ostavljajući ulice prepune tijela u daleko najsmrtonosnijem napadu u istoriji. Pozvao je stotine hiljada rezervista i stavio pod potpunu opsadu pojas Gaze, u kojem živi 2,3 miliona ljudi.

Izraelski mediji navode da se broj poginulih u napadima militanata Hamasa popeo na 900 ljudi, uglavnom civila ubijenih u svojim kućama, na ulicama ili na plesnoj zabavi. Desetine Izraelaca odvedeno je u Gazu kao taoci, a neki su provedeni ulicama.

Skoro 700 stanovnika Gaze je od tada ubijeno u izraelskim napadima, prema zvaničnicima Gaze, dok su čitavi distrikti u Gazi sravnjeni.

Ujedinjene nacije su saopćile da je 180.000 stanovnika Gaze postalo beskućnicima, a mnogi su se gurali na ulicama ili u školama. Dim i plamen dizali su se u jutarnje nebo, dok su bombardovanje puteva često onemogućavalo hitne ekipe da dođu do mjesta napada.

U mrtvačnici u bolnici Khan Younis u Gazi, tijela su položena na zemlju na nosilima s ispisanim njihovim imenima na trbuhu. Lekari su pozvali rođake da brzo pokupe tijela jer više nije bilo mjesta za mrtve.

Bilo je teških žrtava u bivšoj opštinskoj zgradi koja je pogođena dok se koristila kao sklonište za hitne slučajeve za raseljene porodice.

"Postoji izvanredan broj šehida, ljudi su još uvijek pod ruševinama, neki prijatelji su ili mučenici ili ranjeni", rekao je Ala Abu Tair, 35, koji je tamo potražio sklonište sa svojom porodicom nakon što je pobjegao iz Abassana Al-Kabire blizu granice . "Nijedno mjesto nije bezbjedno u Gazi, kao što vidite da pogađaju svuda."

BEZ SKLONIŠTA

Tri novinara iz Gaze poginula su kada je izraelski projektil pogodio zgradu dok su bili izvan posla. To je dovelo do broja od šestoro ubijenih novinara u Gazi od subote.

U jednom trenutku izraelska vojska je savjetovala civile Gaze da pobjegnu u Egipat, da bi ubrzo dali pojašnjenje potvrđujući da je prelaz zatvoren i da nema izlaza.

Što se tiče Hamasovih operativaca, oni se "nemaju gdje sakriti u Gazi", rekao je vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari. "Svuda ćemo ih stići."

U Izraelu još uvijek nema potpunog zvaničnog broja mrtvih i nestalih u subotnjim napadima. U južnom gradu Be'eri, gdje je otkriveno više od 100 tijela, dobrovoljci u žutim prslucima i maskama za lice su iznijeli mrtve iz domova na nosilima.

Dugačak, širok trag krvi krivudao je duž poda kuće gdje su tijela izvučena na ulicu iz krvave kuhinje sa prevrnutim namještajem.

"Najviše želim da se probudim iz ove noćne more", rekao je Elad Hakim, preživjeli sa muzičkog festivala gdje je Hamas u zoru ubio 260 posjetilaca. "Sve je bilo tako nevjerovatno, najbolja zabava na kojoj sam bio u životu, sve do... od raja do pakla, u jednoj sekundi."

KOPNENA OFANZIVA?

Sljedeći potez Izraela mogao bi biti kopnena ofanziva na pojas Gaze, teritoriju koju je napustio 2005. i koju je držao pod blokadom otkako je Hamas tamo preuzeo vlast 2007. Potpuna opsada koju je najavio u ponedjeljak blokirala je čak i hranu i gorivo.

Izrael je subotnji napad zatekao toliko nespremno da mu je trebalo više od dva dana da se konačno zatvori više milijardi dolara vrijedan visokotehnološki zid barijere, koji je trebao biti neprobojan.

Portparol vojske Hagari rekao je rano u utorak da nije bilo novih infiltracija iz Gaze od prethodnog dana.

Izraelski lideri će sada morati da odluče da li da ograniče svoju odmazdu kako bi zaštitili taoce. Glasnogovornik Hamasa Abu Ubaida je u ponedjeljak zaprijetio da će ubiti jednog izraelskog zarobljenika za svako izraelsko bombardiranje civilne kuće bez upozorenja - i da će to ubistvo prenositi.

Subotnji napadi i odmazda Izraela pokidali su planove diplomata na Bliskom istoku u ključnom trenutku, kada je Izrael bio na ivici postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa najbogatijom arapskom silom, Saudijskom Arabijom.

Zapadne zemlje snažno podržavaju Izrael. U arapskim gradovima su ulične demonstracije podrške Palestincima. Iran, Hamasov pokrovitelj, slavio je napade, ali je negirao da je imao direktnu ulogu u njima.

Vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je u utorak da Iran ljubi ruke planerima napada, ali da je pogriješio svako ko je vjerovao da Iran stoji iza njih. Napadi su donijeli vojni i obavještajni poraz Izraelu koji je nepopravljiv, rekao je on.

Smrtonosni sukob na sjevernoj granici Izraela u ponedjeljak izazvao je strah od drugog fronta u ratu, u koji je uvučen i drugi glavni saveznik Irana u toj oblasti, libanski pokret Hezbolah. Rečeno je da ne stoji iza bilo kakvog upada u Izrael.

Najviši general Sjedinjenih Država upozorio je Iran da se ne miješa: "Želimo poslati prilično snažnu poruku. Ne želimo da se ovo proširi, a ideja je da Iran dobije tu poruku glasno i jasno", general Charles Q. Brown , predsjedavajući Zajedničkog generalštaba, rekao je novinarima koji su putovali s njim u Brisel.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG