Linkovi

EU odustaje od zamrzavanja palestinske pomoći zbog napada militanata Hamasa


Izrael naredio potpunu opsadu pojasa Gaze nakon Hamasovog napada
Izrael naredio potpunu opsadu pojasa Gaze nakon Hamasovog napada

Evropska unija povukla se u konfuziji u ponedjeljak nakon objave da je pomoć Palestincima obustavljena kao odgovor na napad militanata Hamasa na Izrael nakon što su se zemlje EU požalile da je izvršna vlast bloka prekoračila granicu.

Zabuna je počela nakon što je Oliver Varhelyi, najviši zvaničnik za odnose sa susjedima EU, rekao da Evropska komisija stavlja na pregled svu svoju razvojnu pomoć Palestincima, vrijednu 691 milion eura.

U objavi na društvenoj mreži X, Varhelyi - Mađar koji je evropski komesar za susjedstvo i proširenje - također je rekao da su sva plaćanja "odmah obustavljena".

Varhelyija je za njegovu funkciju predložio mađarski premijer Viktor Orban, čvrsti saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ova objava izazvala je zaprepaštenje među više vlada, koje su upozorile na prekid pomoći na štetu palestinskih civila i postavile pitanje ima li Komisija ovlaštenja da donese takvu odluku.

Taj potez je također bio iznenađenje jer su zvaničnici ranije tog dana rekli da će se o pomoći Palestincima razgovarati na hitnom sastanku ministara vanjskih poslova EU u utorak.

Španija, Portugal, Luksemburg i Irska javno su izrazile uzbunu, dok su druge zemlje to činile iza kulisa, rekle su diplomate.

"Naše razumijevanje je da ne postoji pravni osnov za jednostranu odluku ove vrste od strane pojedinačnog povjerenika i ne podržavamo obustavu pomoći", rekao je glasnogovornik irskog ministarstva vanjskih poslova.

Više od pet sati nakon Varhelyijeve objave na društvenim mrežama, Komisija je izdala izjavu u kojoj potvrđuje da je započela hitnu reviziju pomoći, ali i izjavila da "pošto nije bilo predviđenih isplata, neće biti obustave plaćanja".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potom je posijao dodatnu konfuziju kada je rekao da EU neće obustaviti "dospjele isplate" - odmah nakon što je Komisija rekla da plaćanja nisu predviđena.

Komisija je odbila da objasni neslaganje. Ali je pojašnjeno da će se humanitarna pomoć - koja je odvojena od fondova za razvoj - nastaviti.

Rečeno je da provodi reviziju kako bi se "osiguralo da nijedno finansiranje EU indirektno ne omogući bilo kojoj terorističkoj organizaciji da izvrši napade na Izrael".

Militanti Hamasa ubili su oko 900 Izraelaca i oteli na desetine u najsmrtonosnijem takvom upadu od Jom Kipurskog rata prije 50 godina, što je navelo Izrael da uzvrati svojim najtežim ikada bombardiranjem Gaze, u kojem je ubijeno više od 680 ljudi.

DUGOGODIŠNJE PODJELE

Nered u EU odražavao je dugogodišnje podjele unutar 27-članog bloka oko izraelsko-palestinskog sukoba, čak i dok su se njegove članice ujedinile da osude napad od subote.

Njemačka i Austrija rekle su ranije u ponedjeljak da obustavljaju svoju razvojnu pomoć Palestincima, dok su druge, poput Italije, rekle da obustavljanje njihove pomoći nije predmet rasprave.

Evropa je jedan od glavnih izvora pomoći palestinskim teritorijama koje su okupirali Izrael, gdje Ujedinjene nacije procjenjuju da je humanitarna pomoć potrebna oko 2,1 milion ljudi, među kojima je milion djece.

Ukupna pomoć EU namijenjena palestinskom narodu prema budžetu za 2022. iznosi 296 miliona eura.

Ni Komisija EU, Njemačka ili Austrija nisu napravile razliku između Gaze, palestinske enklave kojom vlada Hamas, i mnogo veće Zapadne obale kojom upravljaju palestinske vlasti koje podržavaju Zapad na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, čiji je Fatah pokret rival Hamasu.

U Njemačkoj je ministar razvoja Svenja Schulze iz Socijaldemokrata rekla da se trenutno ne plaćaju za projekte bilateralne pomoći jer je Berlin preispitao svoj angažman s palestinskim teritorijama.

"Ovo je također izraz naše neraskidive solidarnosti s Izraelom", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Njemačko ministarstvo razvoja za ovu i narednu godinu izdvojilo je 250 miliona eura razvojnih sredstava za bilateralne projekte na palestinskim teritorijama. Nije navedeno koliko je od toga već isplatila ove godine.

Njemački političari su proteklih dana isticali dužnost svoje zemlje prema Izraelu i njegovoj sigurnosti s obzirom na istorijsku odgovornost za holokaust. Izraelska zastava projektovana je u subotu uveče na znamenitu berlinsku Brandenburšku kapiju.

Ipak, neki političari su se suprotstavili odluci o obustavi pomoći, rekavši da nisu svi Palestinci odgovorni za napad.

Štaviše, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova kojim upravljaju Zeleni rekao je da će nastaviti da isplaćuje 73 miliona eura koje je namijenilo Palestincima - koji su odvojeni od sredstava ministarstva razvoja, a većina je već potrošena.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da zemlja obustavlja razvojnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 19 miliona eura za nekoliko projekata.

Vladajući konzervativci neutralne Austrije usvojili su jedan od najproizraelnijih stavova u Evropskoj uniji posljednjih godina. Izraelska zastava istaknuta je iznad kancelarije kancelarke i Ministarstva vanjskih poslova nakon šokantnog napada militanata Hamasa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG