Linkovi

SAD počele da šalje municiju Izraelu, raste broj američkih žrtava


Oblak dima iznad Gaza Sitija poslije izraelskog zračnog udara (Foto: MAHMUD HAMS / AFP)
Oblak dima iznad Gaza Sitija poslije izraelskog zračnog udara (Foto: MAHMUD HAMS / AFP)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedeljak da je u napadu Hamasa na Izrael poginulo najmanje 11 Amerikanaca.

Takođe je poručio da se vjeruje da američkih državljana vjerovatno ima i među taocima koje je Hamas uzeo. Biden je naglasio da je pojačana bezbjednost oko jevrejskih centara u Americi, i da organi za sprovođenje zakona prate da li ima unutrašnjih prijetnji povezanih sa napadom na Izrael.

Biden planira da se u utorak obrati javnosti povodom situacije u Izraelu. Iz Bijele kuće je saopšteno da američka vlada ne planira da šalje vojnike u Izrael poslije napada Hamasa, ali da će štitti američke interese u regionu.

Međutim, Amerika je već počela da isporučuje municiju i vojnu opremu Izraelu, a Pentagon razmatra šta još može da se brzo pošalje iz zaliha, rekao je u ponedeljak zvaničnik Pentagona. Avioni su već poletjeli, rekao je zvaničnik, ali nije naveo o kojem oružju je riječ. Takođe je upozorio da SAD pomno prate Hezbolah i druge grupe koje podržava Iran, i dodao da su američki brodovi poslati u region da bi se te grupe spriječile da uđu u Izrael ili suzbilo širenje konflikta.

Iz Pentagona je takođe saopšteno da je načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga Čarls Braun mlađi razgovarao sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Herzijem Halevijem o napadu Hamasa i koracima na jačanju američke vojne pozicije u regionu.

Iz Federalnog istražnog biroa (FBI) saopšteno je da službenici te agencije, raspoređeni u Izraelu, sarađuju sa lokalnim vlastima "da lociraju i identifikuju pogođene Amerikance".

"Izvještaji o preminulim, povrijeđenim ili nestalim Amerikancima se prioritetno i odlučno istražuju", navodi se u saopštenju FBI-a.

Lideri SAD, Njemačke, Britanije, Francuske i Italije u ponedeljak su izdali zajedničko saopštenje u kojem su osudili napade na Izrael i izrazili "čvrstu i jedinstvenu podršku" toj zemlji.

"Narednih dana, i dalje ćemo biti ujedinjeni i koordinisani, kao saveznici i zajednički prijatelji Izraela, da bi osigurali da može da se brani i da bi na kraju postavili uslove za mirni i integrisani bliskoistočni region" navodi se u saopštenju predsjednika Joe Bidena, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, njemačkog kancelara Olafa Šolca i premijera Italije i Velike Britanije, Đorđe Meloni i Rišija Sunaka.

Borci iz islamističke grupe Hamas ubili su 900 Izraelaca i oteli desetine nakon što su u subotu napali izraelske gradove. Riječ je o najsmrtonosnijem upadu na izraelsku teritoriju od napada Egipta i Sirije prije 50 godina. Izrael je na najnoviji napad Hamasa uzvratio bombardovanjem Gaze, u kojem su poginule stotine Palestinaca.

U međuvremenu, velike kompanije obustavljaju letove za Izrael. Među njima su American Airlines, United i Delta, dok je State Department upozorio da se ne ide u region zbog mogućnosti terorizma i nemira. Letove otkazuju i druge svjetske aviokompanije.

U Briselu, Evropska komisija saopštila je u ponedeljak da će preispitati razvojnu pomoć Palestincima od 691 miliona eura i odmah suspendovati sve isplate.

"Teror i brutalnost protiv Izraela i njegovog naroda je prekretnica. Više ne može da bude kao do sada", poručio je na X-u evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Međutim, iz komisije je kasnije pojašnjeno da će biti preispitana pomoć, ali da neće biti obustave isplata, s obzirom na to da nisu bile planirane u bliskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG