Linkovi

Blinken u Turskoj poslije nenajavljene posjete Iraku: Spriječiti širenje sukoba


Državni sekretar SAD Antony Blinken razgovara sa novinarima o svom sastanku sa iračkim premijerom Mohamedom al Sudanijem prije odlaska iz Iraka, na bagdadskom međunarodnom aerodromu, 5. novembra 2023.
Državni sekretar SAD Antony Blinken razgovara sa novinarima o svom sastanku sa iračkim premijerom Mohamedom al Sudanijem prije odlaska iz Iraka, na bagdadskom međunarodnom aerodromu, 5. novembra 2023.

Američki državni sekretar Antoy Blinken razgovarao je u ponedeljak o situaciji u Gazi sa turskim ministrom spoljnih poslova, u sklopu napora da umiri regionalne tenzije zbog rata između Izraela i militantne palestinske grupe Hamas.

Blinken, koji obilazi region Bliskog istoka, sletio je u Ankaru u nedelju uveče i u ponedeljak ujutru razgovarao sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom, nakon čega je uslijedio sastanak delegacija.

"Danas ću se sastati sa liderima (turske) vlade dok pokušavamo da spriječimo širenje sukoba u Gazi i pronađemo načine da povećamo priliv humanitarne pomoći", rekao je Blinken u objavi na platformi X, prenosi Reuters.

Sastanak Blinkena i Fidana trajao je dva i po sata, rekao je zvaničnik američkog State Departmenta. Nisu zakazani razgovori između Blinkena i predsjednika Tajipa Erdoğana, koji je kritikovao SAD zbog njihove "neograničene podrške Izraelu".

Vašington želi da spriječi širi regionalni sukob i pojačao je diplomatiju sa zemljama širom regiona čiji su narodi ljuti zbog izraelskog bombardovanja Gaze.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi koju kontroliše Hamas rekli su da je više od 9.770 Palestinaca do sada ubijeno u ratu, koji je počeo kada je Hamas 7. oktobra ubio 1.400 ljudi i zarobio više od 240 talaca u južnom Izraelu.

Turska, članica NATO koja podržava rješenje o dvije države na Bliskom istoku, znatno je pooštrila kritike na račun Izraela kako se humanitarna kriza u Gazi produbljuje. Pojasom Gaze vladaju i pripadnici Hamasa, ekstremističkog pokreta koji zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, ali ne i Ankara, podsjeća Reuters.

Blinken u Iraku: Napadi na snage SAD krše iračku suverenost

Antony Blinken je u nedelju iznenadno posjetio Bagdad , gdje se sastao sa iračkim premijerom Mohamedom Šiom al Sudanijem.

Blinken je pozvao iračkog premijera da pronađe odgovorne za kontinuirane napade na američko osoblje u Iraku i ispuni iračke obaveze, kao i da zaštiti sva postrojenja u kojima se nalazi američko osoblje na poziv iračke vlade.

Američke snage u Iraku i Siriji su posljednjih dana napadnute dronovima ili raketama, pošto se sve više trupa raspoređuje na Bliskom istoku kako bi podržale regionalne napore za sprječavanje šireg sukoba. Američki vojni zvaničnici okrivili su proiranske milicije za skoro svakodnevne napade na američke snage.

Blinken je informisan o bezbjednosnim prijetnjama američkim objektima u ambasadi SAD prije razgovora sa Al-Sudanijem, koji su trajali više od sat vremena.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u nedelju, Blinken je rekao da al-Sudani "radi sa sopstvenim bezbjednosnim snagama i drugima na preduzimanju neophodnih akcija" kako bi se suočio sa napadima na američke snage i spriječio dalje napade.

"Ovo je pitanje iračkog suvereniteta. Nijedna zemlja ne želi da se grupe milicija bave nasilnim aktivnostima", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u nedelju.

"Imamo zajedničku svrhu i posvećenost u pokušaju da osiguramo da se ovi napadi ne dogode", dodao je on.

Al-Sudani je osudio te napada. On će navodno u ponedeljak započeti regionalnu turneju u Iranu i zemljama Persijskog zaliva. Blinken i Al-Sudani su takođe razgovarali o potrebi da se spriječi širenje sukoba između Izraela i Hamasa, uključujući i Irak.

U telefonskom razgovoru 23. oktobra, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin zahvalio je Al-Sudaniju što je potvrdio punu posvećenost iračke vlade zaštiti američkih snaga u Iraku.

Ranije u nedelju, Blinken je razgovarao sa predsjednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom u još jednoj nenajavljenoj posjeti Zapadnoj obali, potvrđujući posvećenost SAD pružanju humanitarne pomoći koja spasava živote i obnavljanju osnovnih usluga u Gazi dok se izraelski rat protiv Hamasa intenzivira.

Blinken je rekao novinarima da su se on i Abas složili da je ključno da palestinske vlasti igraju vodeću ulogu u budućnosti Gaze.

"Što se tiče budućnosti Gaze i Zapadne obale, palestinski pogledi, palestinski glasovi, palestinske aspiracije moraju biti u centru toga", rekao je Blinken u nedelju. Palestinske vlasti su predstavnik tih glasova, tako da je važno da oni igraju vodeću ulogu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG