Linkovi

Izraelske trupe opkolile grad Gazu i odsjekle sjeverni dio


Bolnica Sheikh Hamad u Gazi
Bolnica Sheikh Hamad u Gazi

Izraelske trupe rano u ponedjeljak opkolile su grad Gazu i odsjekle sjeverni dio opkoljenog teritorija dok su se komunikacije izgubljene nekoliko sati diljem Gaze tijekom noći postupno obnavljale.

Očekuje se da trupe uđu u grad u ponedjeljak ili utorak, izvijestili su izraelski mediji, a očekuje se da će se militanti koji su se godinama pripremali, boriti ulicu po ulicu koristeći golemu mrežu tunela. Žrtve će vjerojatno porasti na obje strane u jednomjesečnom ratu, u kojem je već ubijeno više od 9700 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

Oko 1,5 milijuna Palestinaca, ili oko 70% stanovništva, napustilo je svoje domove otkako je rat počeo krvavim upadom Hamasa u Izrael u kojem je ubijeno više od 1400 ljudi, uglavnom civila. Hrana, lijekovi, gorivo i voda su pri kraju, a škole koje su pod upravom UN-a pretvorene u skloništa su izvan kapaciteta, a mnogi spavaju na ulici vani.

Izrael je do sada odbijao prijedloge SAD-a za pauzu u borbama kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći i oslobađanje nekih od procijenjenih 240 zarobljenika koje je Hamas zarobio u svojoj raciji 7. listopada. Izrael je također odbacio pozive na širi prekid vatre iz sve uznemirenijih arapskih zemalja - uključujući Jordan i Egipat, koji su sklopili mir s njim prije desetljeća.

Jordanski vojni teretni zrakoplov dopremio je medicinsku pomoć u poljsku bolnicu u sjevernoj Gazi, rekao je rano u ponedjeljak kralj Abdullah II. Čini se da je to bilo prvo takvo zračno ispuštanje u ratu, povećavajući mogućnost još jedne rute za dostavu pomoći osim egipatskog prijelaza Rafah s Gazom.

Situacija je i dalje teška na sjeveru. Oko 800.000 ljudi poslušalo je naredbu izraelske vojske da pobjegne u južnu Gazu, iako je Izrael nastavio zračne napade na to područje. U napadima u središnjoj i južnoj Gazi - navodnoj sigurnoj zoni - u nedjelju su poginule najmanje 53 osobe.

Izraelski tenk manevrira u Gazi, gledano iz južnog Izraela
Izraelski tenk manevrira u Gazi, gledano iz južnog Izraela

Stotine tisuća ostaju u gradu Gazi i drugim dijelovima sjevera. Oko 2000 ljudi, od kojih su mnogi nosili samo ono što su mogli držati u rukama, hodalo je u nedjelju glavnom autocestom Gaze koja se proteže od sjevera prema jugu tijekom višesatnog perioda u kojem ih je vojska poticala na bijeg.

Jedan čovjek je rekao da su hodali 500 metara s podignutim rukama dok su prolazili pored izraelskih trupa. Drugi je opisao kako je vidio tijela uz cestu. “Djeca su prvi put vidjela tenkove. O svijete, smiluj nam se”, rekao je jedan Palestinac, koji je odbio reći svoje ime.

Većina stanovništva Gaze su potomci palestinskih izbjeglica koji su pobjegli ili su protjerani iz Izraela tijekom rata 1948. koji je okruživao njegovo stvaranje. Palestinci svoj egzodus nazivaju Nakba, ili katastrofa, a mnogi strahuju od ponavljanja jer su stotine tisuća raseljene zbog posljednjeg rata.

Izraelska vojska priopćila je kasno u nedjelju da je odvojila sjever Gaze od juga, nazivajući to "značajnom fazom" u ratu. Rečeno je da će jednosmjerni koridor za stanovništvo da pobjegne na jug ostati dostupan.

Vojska kaže da je 30 vojnika ubijeno od početka kopnene ofenzive prije više od tjedan dana. Palestinski militanti nastavili su ispaljivati rakete na Izrael, ometajući svakodnevni život iako ih većina presretne ili padne na otvorenim područjima. Deseci tisuća Izraelaca evakuirali su se iz zajednica u blizini nestabilnih granica s Gazom i Libanonom.

Komunikacije u Gazi pale su kasno u nedjelju po treći put u ratu, prema skupini za zagovaranje pristupa internetu NetBlocks.org i palestinskoj telekomunikacijskoj tvrtki Paltel. Humanitarni radnici kažu da prekidi rada još više otežavaju civilima traženje sigurnosti ili čak pozivanje hitne pomoći.

Prvi prekid iz Gaze trajao je 36 sati, poklapajući se s kopnenom invazijom, a drugi nekoliko sati. Paltel je rekao da se usluga postupno obnavlja u ponedjeljak.

Hrana, voda i gorivo potrebno za generatore koji napajaju bolnice su pri kraju. Jedina elektrana u Gazi bila je prisiljena zatvoriti se ubrzo nakon što je izbio rat, a Izrael nije dopustio ulazak goriva, rekavši da će ga Hamas ukrasti u vojne svrhe.

Sjeverni pojas Gaze suočava se s ozbiljnom nestašicom vode jer nema goriva za pumpanje iz gradskih bunara, a Izrael je zatvorio glavnu liniju u regiji. Ured UN-a za humanitarna pitanja priopćio je da je sedam vodovodnih objekata diljem Gaze pogođeno tijekom posljednja dva dana i da su pretrpjeli "veliku štetu", povećavajući rizik od poplave kanalizacije. Izrael je obnovio dva vodovoda u središnjoj i južnoj Gazi, priopćio je UN.

Preko 450 kamiona koji prevoze hranu, vodu, lijekove i drugu osnovnu pomoć dopušteno je ući u Gazu iz Egipta od 21. listopada, ali humanitarni radnici kažu da je to nedovoljno za zadovoljenje rastućih potreba na teritoriju, koji je dom za oko 2,3 milijuna Palestinaca.

Rat je potaknuo šire napetosti, s Izraelom i libanonskom militantnom skupinom Hezbollah koji su razmjenjivali vatre duž granice.

Četvero civila ubijeno je u izraelskom zračnom napadu u južnom Libanonu kasno u nedjelju, uključujući troje djece, izvijestili su lokalni dužnosnik civilne zaštite i državni mediji. Izraelska vojska je rekla da je napala ciljeve Hezbollaha kao odgovor na protutenkovsku vatru u kojoj je ubijen izraelski civil. Hezbolah je rekao da je kao odgovor ispalio rakete Grad iz južnog Libanona na Izrael.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG