Linkovi

Izraelska vojska poziva na evakuaciju iz istočnog Rafaha prije planirane ofanzive


Rafah, Gaza
Rafah, Gaza

Izraelska vojska je poručila Palestincima da počnu evakuirati istočni Rafah, navodi se u priopćenju izraelskih odbrambenih snaga u ponedjeljak, signalizirajući da je kopnena invazija neizbježna.

Ljudima je rečeno da se presele u Muwasi, izraelsko proglašeno humanitarno područje u blizini obale. Vojska je saopštila da je proširila pomoć na to područje, uključujući terenske bolnice, šatore, hranu i vodu.

Najava dolazi usred krhkih pregovora o prekidu vatre i uoči dugo očekivane kopnene ofanzive koju Izrael mjesecima obećava kako bi iskorijenio preostale militante Hamasa.

Hamasovo naoružano krilo preuzelo je u nedjelju odgovornost za napad na prelaz Kerem Šalom u Gazi za koji je Izrael rekao da je ubio tri njegova vojnika.

Izraelska vojska saopćila je da je 10 projektila ispaljeno iz Rafaha u južnoj Gazi prema području prijelaza, za koji je rekao da je sada zatvoren za pomoć kamionima koji idu u obalnu enklavu. Ostali prelazi su ostali otvoreni.

Hamasovo naoružano krilo saopštilo je da je ispalilo rakete na bazu izraelske vojske pored prelaza, ali nije potvrdilo odakle ih je ispaljivalo. Hamasovi mediji citiraju izvor blizak grupi koji kaže da komercijalni prijelaz nije bio cilj.

Više od milion Palestinaca nalazi se sklonjeno u Rafi, blizu granice s Egiptom.
Ubrzo nakon napada Hamasa, izraelski zračni napad pogodio je kuću u Rafahu ubivši tri osobe i ranivši nekoliko drugih, rekli su palestinski medicinari.

Izraelska vojska je potvrdila kontraudar, rekavši da je pogodila lanser iz kojeg su ispaljeni projektili Hamasa, kao i obližnju "vojnu strukturu".

"Pokretanja koje je izvršio Hamas u blizini prijelaza Rafa... jasan su primjer sistematske eksploatacije humanitarnih objekata i prostora od strane terorističke organizacije i njihove kontinuirane upotrebe civilnog stanovništva Gaze kao živog štita", navodi se.

Hamas poriče da koristi civile kao živi štit.

Nešto prije ponoći, izraelski zračni napad je ubio devet Palestinaca, uključujući i bebu, u drugoj kući u Rafahu, rekli su zdravstveni zvaničnici Gaze. Rekli su da je novi napad povećao broj poginulih u nedjelju na najmanje 19 ljudi.

Izrael je obećao da će ući u grad na jugu Gaze i istjerati tamošnje snage Hamasa, ali se suočio sa sve većim pritiskom da zadrži vatru jer bi operacija mogla poremetiti krhke humanitarne napore u Gazi i ugroziti još mnogo života.

Nedjeljni napad na prijelaz uslijedio je kada su se smanjile nade u pregovore o prekidu vatre koji su u toku u Kairu.

Rat je počeo nakon što je Hamas zapanjio Izrael prekograničnim napadom 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi i uzeta 252 taoca.

Više od 34.600 Palestinaca je ubijeno, od kojih 29 u posljednja 24 sata, a više od 77.000 je ranjeno u napadu Izraela, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG