Linkovi

Izraelska policija upala u ured Al Jazeere u istočnom Jerusalemu i zaplijenila opremu


Zaposlenik katarske informativne mreže i TV kanala Al-Jazeera u uredu kanala u Jerusalimu, 31. jula 2017.
Zaposlenik katarske informativne mreže i TV kanala Al-Jazeera u uredu kanala u Jerusalimu, 31. jula 2017.

TEL AVIV — Izraelska policija u nedjelju je izvršila raciju u hotelskoj sobi koju koristi katarska TV stanica Al Jazeera kao de facto ured nakon odluke Izraela da zatvori lokalne operacije mreže, rekli su izraelski zvaničnik i izvor Al Jazeere novinskoj agenciji Reuters.

Na video snimku objavljenom na društvenoj medijskoj platformi X, vidi se kako policajci u civilu skidaju opremu za kamere u hotelskoj sobi u istočnom Jerusalemu koja je postavljena za operacije emitovanja, prema izvoru Al Jazeere.

U saopćenju, premijer Benjamin Netanyahu najavio je svoju odluku da zatvori Al Jazeerine urede u Jerusalemu, koja stupa na snagu odmah.

Nakon rasprave u Kabinetu sigurnosti i na osnovu moje direktive, Vlada je danas raspravljala o zatvaranju Al Jazeere emitiranja u Izraelu.”

Netanyahuov kabinet je objavio da je jednoglasno odobrio zatvaranje rada mreže u Izraelu sve dok traje rat u Gazi i na osnovu toga što katarska televizijska mreža ugrožava nacionalnu sigurnost.

Izraelski ministar komunikacija, Shlomo Karhi, potpisao je naredbe.

"Mi ćemo poduzeti hitne mjere protiv onih koji koriste slobodu štampe da naškode sigurnosti Izraela i vojnika IDF-a i podstiču na terorizam u vrijeme rata. Neće biti slobode izražavanja za Hamasove glasnogovornike u Izraelu. Al Jazeera će biti zatvorena odmah, a oprema će biti oduzeta”, naveo je on u saopćenju.

Muškarac manevriše medijskom opremom nakon racije izraelske policije na de facto ured Al Jazeere u hotelu Ambassador u Jerusalemu, 5. maja 2024.
Muškarac manevriše medijskom opremom nakon racije izraelske policije na de facto ured Al Jazeere u hotelu Ambassador u Jerusalemu, 5. maja 2024.

Mjera će, navodi se u saopštenju, uključivati isključivanje kanala kablovskim i satelitskim kompanijama i blokiranje njegovih web stranica. Nije se odnosilo na operacije Al Jazeere u Gazi.

Al Jazeera je ovaj potez nazvala "krivičnim djelom kojim se krše ljudska prava i osnovno pravo na pristup informacijama". Navodi se da su optužbe Izraela da mreža ugrožava sigurnost Izraela "opasna i smiješna laž" koja dovodi u opasnost njegove novinare.

Mreža je potvrdila svoje pravo da nastavi sa pružanjem vijesti i informacija svojoj globalnoj publici, dodajući da zadržava pravo da "preduzme svaki pravni korak".

Mreža je bila kritična prema izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi, odakle je izvještavala 24 sata tokom cijelog rata.

Ured UN-a za ljudska prava također je kritizirao zatvaranje Al Jazeerinih ureda u istočnom Jerusalemu.

"Žalimo zbog odluke vlade da zatvori Al Jazeeru u Izraelu", stoji na društvenoj platformi X. "Slobodni i nezavisni mediji su od suštinskog značaja za osiguravanje transparentnosti i odgovornosti. Sada, još više s obzirom na stroga ograničenja izvještavanja iz Gaze. Sloboda izražavanje je ključno ljudsko pravo Pozivamo vladu da ukine zabranu."

Komitet za zaštitu novinara također je osudio odluku izraelske vlade. Takav bi potez mogao postaviti "izuzetno alarmantan presedan za ograničavanje rada međunarodnih medija u Izraelu", rekao je direktor programa CPJ-a Carlos Martinez de la Serna u New Yorku.

"Izraelska vlada mora dozvoliti Al-Jazeeri i svim međunarodnim medijima da slobodno rade u Izraelu, posebno tokom rata", nastavio je.

Dopisnik Al Jazeere na arapskom servisu rekao je da će naredba zatvoriti rad emitera u Izraelu i u istočnom Jerusalemu, gdje je snimala uživo mjesecima od napada 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi, ali je nastavio da će to neće utjecati na Al Jazeere operacije na palestinskim teritorijama.

Al Jazeerin inženjer emitiranja Mohammad Salameh radi u jedinici glavne kontrolne sobe unutar ureda mreže u gradu Ramallah na Zapadnoj obali, 5. maja 2024.
Al Jazeerin inženjer emitiranja Mohammad Salameh radi u jedinici glavne kontrolne sobe unutar ureda mreže u gradu Ramallah na Zapadnoj obali, 5. maja 2024.

Izraelski mediji navode da glasanje kabineta dozvoljava Izraelu da blokira rad kanala u zemlji na 45 dana.

Odluka izraelske vlade također rizikuje eskalaciju tenzija između Izraela i Katara, koji je vlasnik kanala i dok katarska vlada učestvuje u naporima posredovanja za prekid vatre u Gazi.

Prošlog mjeseca, mreža u vlasništvu Katara požalila se na "seriju sistematskih izraelskih napada kako bi utišala Al Jazeeru", navodeći da je Izrael namjerno gađao i ubio nekoliko svojih novinara, uključujući Samera Abu Daqqu i Hamzu AlDahdooha, obojica ubijenih u Gazi tokom sukoba .

Izrael je rekao da ne cilja novinare.

Katar je osnovao Al Jazeeru 1996. godine i na nju gleda kao na način da ojača svoj globalni profil.

Izrael je dugo imao problematičan odnos sa Al Jazeerom, optužujući stanicu za pristrasnost prema Izraelu.

Dok operacija Al Jazeere na engleskom često podsjeća na program koji se nalazi na drugim velikim emiterskim mrežama, njen arapski ogranak često objavljuje doslovne video izjave Hamasa i drugih militantnih grupa u regiji.

Al Jazeera se na sličan način našla pod oštrim kritikama SAD-a tokom američke okupacije Iraka nakon što je njena invazija 2003. svrgnula direktora Sadama Husseina, prenosi AFP.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, agencije Frans pres i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG