Linkovi

Biden razgovarao sa Netanjahuom i Abasom. Broj ubijenih Amerikanaca porastao na 29


Predsjednik Biden na večeri u organizaciji Kampanje za ljudska prava u Vašingtonu, 14. oktobra 2023.
Predsjednik Biden na večeri u organizaciji Kampanje za ljudska prava u Vašingtonu, 14. oktobra 2023.

Američki predsednik Joe Biden još jednom je izrazio nepokolebljivu podršku SAD Izraelu, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u subotu, saopšteno je iz Bijele kuće.

"Predsjednik Biden je razgovarao sa premijerom Netanjahuom o američkoj koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama, Egiptom, Jordanom, Izraelom i drugima u regionu kako bi se obezbijedilo da nedužni civili imaju pristup vodi, hrani i zdravstvenoj njezi", saopšteno je iz Bijele kuće.

Predsjednik Biden je istakao da podržava sve napore da se zaštite civili.

Biden je u subotu takođe, prvi put od izbijanja konflikta, razgovarao sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Kako je saopštila Bijela kuća, u razgovoru je osudio Hamasov brutalni napad na Izrael i razmotrio američke napore da sa partnerima u regionu osiguraju da humanitarne zalihe stignu do civila u Gazi.

Palestinski lider je Bidena obavijestio o svom angažmanu u regionu i pokušajima da se Palestincima, posebno u Gazi, dostavi hitno potrebna humanitarna pomoć.

Američki predsjednik je ponudio predsjedniku Abasu punu podršku u važnim humanitarnim naporima, navodi se u saopštenju Bijele kuće. Biden je takođe govorio o američkim naporima da u koordinaciji sa partnerima spriječe prelivanje konflikta u regionu.

U subotu je portparol State Departmenta saopštio je da je broj američkih državljana ubijenih u napadu Hamasa na Izrael prije sedam dana porastao na 29. Takođe je saopšteno da još nije poznata sudbina najmanje 15 Amerikanaca.

Predsjednik Biden, koji je u petak razgovarao sa sa rođacima 14 Amerikanaca za koje se strahuje da ih je oteo Hamas, poručio je da američka administracija daje sve od sebe da obezbijedi njihov povratak kući.

SAD šalju još jedan nosač aviona u Mediteran

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin saopštio je da Pentagon šalje udarnu grupu nosača aviona USS Ajzenhauer u istočni Mediteran, koji će se pridružiti udarnoj grupi nosača USS Ford, koja je u region stigla ranije ove nedelje.

Lovac poleće sa nosača aviona USS Dvajt Ajzenhauer u istočnom Mediteranu 6. jula 2016. (Foto: AP/(AP Photo/Bram Janssen)
Lovac poleće sa nosača aviona USS Dvajt Ajzenhauer u istočnom Mediteranu 6. jula 2016. (Foto: AP/(AP Photo/Bram Janssen)

Kako je navedeno u saopštenju Pentagana, nosač aviona je upućen u Mediteran "kao dio američkih napora da se odvrate neprijateljske aktivnosti protiv Izraela, i svaki eventualni pokušaj da se rat poslije napada Hamasa na Izrael proširi na region."

Izveštač Glasa Amerike iz Pentagona: Nosač aviona "Ford" - važna poruka akterima u regionu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Biden: Odbaciti mržnju u svakoj formi

Obraćajući se na večeri u organizaciji Kampanje za ljudska prava u Vašingtonu, američki predsjednik je humanitarnu krizu u Gazi povezao sa različitim verzijama mržnje, koja se, prema njegovim riječima, mora zaustaviti.

"Prije nedelju dana, vidjeli smo da se mržnja manifestuje kroz najgori masakr koji je jevrejski narod pretrpio od holokausta", rekao je Biden, pominjući 1.300 izgubljenih života u Izraelu, kao i "djecu, dede, bake koje je Hamas kidnapovao i drži ih kao taoce."

“Humanitarna kriza u Gazi - nedužne palestinske porodice od kojih velika većina nema nikakve veze sa Hamasom - oni se koriste kao ljudski štit", rekao je Biden. "Moramo da obacimo mržnju u svakoj formi."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG