Linkovi

Izrael pojačava kopnene operacije u Pojasu Gaze. UN traži humanitarno primirje


Gaza
Gaza

Izraelske zračne i kopnene snage pojačavaju operacije u pojasu Gaze, rekao je u petak glavni izraelski vojni glasnogovornik, usred izvještaja o teškom bombardovanju opkoljene enklave.

Internet i usluge mobilne telefonije prekinute su na palestinskoj teritoriji, saopštila je lokalna telekomunikaciona kompanija i Crveni polumjesec.

"U posljednjim satima pojačali smo napade u Gazi", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari na televizijskom brifingu, podižući očekivanja da bi dugo očekivana kopnena invazija na Gazu mogla početi.

Rekao je da zračne snage izvode opsežne napade na tunele i drugu infrastrukturu.

"Pored napada izvedenih u posljednjih nekoliko dana, kopnene snage večeras proširuju svoje operacije", rekao je on.

Opća skupština Ujedinjenih naroda velikom je većinom podržala rezoluciju koju su izradile arapske države kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zahtijeva pristup pomoći opkoljenom teritoriju i zaštita civila.

Iako nije obvezujuća, rezolucija ima političku težinu, odražavajući globalno raspoloženje. Prošlo je uz veliki pljesak sa 120 glasova za, dok je 45 bilo suzdržano, a 14 - uključujući Izrael i Sjedinjene Države - glasalo je protiv.

Izraelski vojnik stoji na izraelskoj strani granice s Gazom, blizu otvora tunela za koji Izrael kaže da ga je iskopala militantna skupina Islamski džihad, a vodi iz Gaze u Izrael.
Izraelski vojnik stoji na izraelskoj strani granice s Gazom, blizu otvora tunela za koji Izrael kaže da ga je iskopala militantna skupina Islamski džihad, a vodi iz Gaze u Izrael.

Izraelske snage su se okupile izvan Gaze, gdje Izrael provodi intenzivnu kampanju zračnog bombardiranja od smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra od strane islamističkog pokreta Hamas.

Ranije u petak, palestinski operater mobilne telefonije Jawwal rekao je da su usluge, uključujući telefon i internet, prekinute teškim bombardiranjem.

U saopćenju Palestinskog Crvenog polumjeseca navodi se da je potpuno izgubilo kontakt sa svojom operacijskom salom u Gazi i svim timovima koji djeluju na terenu.

Izrael je rekao da priprema kopnenu invaziju, ali su ga SAD i arapske zemlje pozvale da odgode operaciju koja bi umnožila broj civilnih žrtava u gusto naseljenom obalnom pojasu i mogla bi izazvati širi sukob.

Hamas navodi da je spreman za izraelsku kopnenu invaziju

Hamas je "spreman" za izraelsku invaziju na Pojas Gazu, rekao je visoki zvaničnik palestinske militantne organizacije nakon što je Izrael najavio da će proširiti svoju kopnenu operaciju.

"Ako (premijer Benjamin) Netanjahu odluči da večeras uđe u Gazu, otpor je spreman", rekao je visoki član političkog biroa Hamasa Ezat al Rišak na Telegramu.

Kopnena invazija bi značajno eskalirala izraelsku kampanju odmazde za smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra.

Teško bombardovanje Gaze
Teško bombardovanje Gaze

Takva operacija bi pogoršala ono što humanitarne grupe nazivaju humanitarnom krizom u Gazi nakon nekoliko dana zračnog bombardiranja za koje zdravstvene vlasti Hamasa kažu da je ubijeno više od 7.000 Palestinaca.

To je uslijedilo nakon šokantnog napada stotina Hamasovih naoružanih napadača, koji su divljali izraelskim zajednicama u blizini pojasa Gaze, ubivši 1.400 ljudi i odvukli više od 200 u zarobljeništvo.

Zabrinutost zbog rizika od šireg bliskoistočnog sukoba porasla je posljednjih dana jer su SAD slale više vojnih sredstava u regiju dok je Izrael gađao ciljeve u Gazi i pristalice Hamasa u Libanu i Siriji.

Izraelski lideri obećali su da će izbrisati Hamas, islamistički pokret koji vodi Gazu od 2007. godine, i ubiti vođe i planere napada 7. oktobra, ne uznemirujući molbe humanitarnih agencija da se poštedi civilno stanovništvo.

Veliki dio infrastrukture Gaze, koja živi pod blokadom Izraela i Egipta od 2007. godine, razbijen je izraelskim bombardiranjem.

Struja je danima isključena, onesposobljavajući postrojenja za prečišćavanje i uskraćujući Gazu pitku vodu, dok je polovina stambenog fonda oštećena, a 20.000 stambenih jedinica uništeno ili učinjeno neupotrebljivim, navodi ured za medije Hamasa.

S obzirom da Izrael nastavlja svakodnevno bombardovanje koje je opustošilo dijelove gusto naseljenog pojasa, Palestinci su rekli da su dobili obnovljena izraelska vojna upozorenja da se pomjere sa sjevera Gaze na jug kako bi izbjegli najsmrtonosnije poprište rata.

Gazani kažu da je putovanje na jug i dalje veoma rizično usred zračnih napada i da su južna područja također bombardirana.

Mnoge porodice su odbile da napuste svoje domove, bojeći se ponavljanja iskustva iz prethodnih ratova sa Izraelom kada Palestinci koji su napustili svoje domove i zemlju nikada nisu mogli da se vrate.

SJEVERNI FRONT

Strateški, operacije u Gazi mogu biti komplikovane potrebom da se zaštiti sjeverna granica Izraela, gdje su izraelske snage bile angažirane u danima sporadične prekogranične vatre na južni Liban i Siriju.

Izrael i njegov saveznik Sjedinjene Države upozorili su militantnu grupu Hezbolah u Libanu koju podržava Iran da ne intervenira, a Washington je poslao dva nosača aviona u regiju kako bi pojačao poruku.

Hamas, podržan od strane glavnog izraelskog regionalnog neprijatelja Irana, imao je godine da pripremi svoju odbranu. Tokom godina, Izrael je otkrio sofisticiranu mrežu tunela, a Hamas je ispalio projektile na Izrael od početka napada 7. oktobra.

Stotine boraca i mnogi komandanti su ubijeni, kaže izraelska vojska, ali oni koji ostanu zaklonjeni u tunelima imat će uništeni urbani pejzaž koji će koristiti kao zaklon kada se bitka otvori.

Sada, pored potencijalno velikih žrtava među sopstvenim trupama, izraelski lideri se suočavaju s dilemom šta da rade sa taocima, pitanjem za koje vojska kaže da se rješava na najvišim nivoima vlasti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG