Linkovi

Analiza: Složena uloga Katara smatra se kritičnom za vanjsku politiku SAD


Američki državni sekretar Antony Blinken sluša zvaničnike u Education Cityju u Dohi, Katar, 21. novembra 2022. Odnosi Katara sa tradicionalnim američkim protivnicima učinili su ga neprocjenjivim partnerom za SAD i druge na Zapadu.
Američki državni sekretar Antony Blinken sluša zvaničnike u Education Cityju u Dohi, Katar, 21. novembra 2022. Odnosi Katara sa tradicionalnim američkim protivnicima učinili su ga neprocjenjivim partnerom za SAD i druge na Zapadu.

Katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je ove sedmice da pregovori o oslobađanju talaca koje je zarobio Hamas napreduju.

S obzirom na to da je većina od više od 200 talaca još uvijek u zarobljeništvu ili se vodi kao nestala, a Gazi brzo ponestaje hrane, vode i struje, međunarodni pritisak se jača na državu Perzijskog zaljeva da im pomogne da se osigura njihovo oslobađanje.

Radni odnos Katara s Hamasom i njegova izjava od 7. oktobra u kojoj je Izrael u potpunosti odgovoran za eskalaciju nasilja izazvali su bijes javnosti u Sjedinjenim Državama, ali analitičari vide emirat kao važnog igrača u nastojanjima da se posreduje u sukobu.

Lideri Katara bili su ključni u osiguravanju oslobađanja izraelskih talaca. Katarski zvaničnici pomogli su u sklapanju dogovora za oslobađanje dvije Izraelke u ponedjeljak u držanju Hamasa — nekoliko dana nakon što je pregovarao o oslobađanju para majke i kćeri Judith i Natalie Raanan.

FILE - Qatar's Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, then his country's foreign minister, speaks during a press conference in Baghdad, Iraq, March. 24, 2021.
FILE - Qatar's Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, then his country's foreign minister, speaks during a press conference in Baghdad, Iraq, March. 24, 2021.

Katar već dugo ima dobre odnose sa SAD. Emirat bogat gasom je domaćin velikog američkog vojnog prisustva, jednog od najvećih u regionu, u zračnoj bazi Al Udeid. Bazu su izgradili 1996. godine, a američko priznanje dobila je 2002. kada je posjetio tadašnji potpredsjednik Dick Cheney.

Odnosi SAD-a sa zemljom datiraju od 1972. godine i usredsređeni su na pitanja regionalne bezbednosti, energije i obrazovanja. Katar sarađuje s američkom vojskom u provođenju borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, vodeći operacije čak do Roga Afrike.

Nakon što su talibani preuzeli Afganistan u augustu 2021., uloga Katara u koordinaciji sigurnog izlaska desetina hiljada ljudi - uključujući američke građane i izvođače - bila je neprocjenjiva za američku vladu.

Skoro 40% svih evakuiranih izvezeno je preko Katara. U godinama koje su prethodile talibanskom preuzimanju, Katar je imao ključnu ulogu u održavanju sastanaka između američkih zvaničnika i članova talibana u glavnom gradu Dohi, kojima je predsjedavao specijalni izaslanik SAD-a Zalmay Khalilzad. Iako su pregovori na kraju propali, demonstrirali su oslanjanje SAD na Katar kao ključnog posrednika.

FILE - Taliban officials are pictured in a hotel lobby during talks in Doha, Qatar, Aug. 12, 2021.
FILE - Taliban officials are pictured in a hotel lobby during talks in Doha, Qatar, Aug. 12, 2021.

Za ove i druge napore, američki predsjednik Joe Biden je u martu 2022. označio Katar kao glavnog saveznika izvan NATO-a.

"Donosim ovu oznaku kao priznanje za dugogodišnji doprinos Katara naporima predvođenim SAD-om u zoni odgovornosti američke Centralne komande i u znak priznanja našeg nacionalnog interesa za produbljivanje bilateralne saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti s državom Katarom", napisao je predsjednik u pismu Kongresu.

Nedavno je Katar omogućio oslobađanje pet američkih zatvorenika u Iranu, kao i oslobađanje ukrajinske djece koju drži Rusija.

Katar je svoju ulogu vjerodostojnog posrednika počeo stvarati prije mnogo godina.

Godine 2008, kada je Hezbollah preuzeo ključne infrastrukturne instalacije u Libanu, uključujući aerodrom i glavne morske luke, Katar je bio taj koji je doveo šiitsku grupu i njene protivnike koje podržava Zapad za pregovarački sto. Razgovori su rezultirali sporazumom iz Dohe, koji je spriječio eskalaciju krize i guranje Libana u novi građanski rat.

Radni odnosi Katara s tradicionalnim američkim protivnicima kao što su Iran i Rusija - ili nedržavnim grupama poput Hamasa i Talibana - učinili su ga neprocjenjivim partnerom za SAD i druge zapadne zemlje.

„Katar je bio veoma blizak partner Sjedinjenim Državama u širokom spektru pitanja koja su ključna za obe naše zemlje i za ovaj region — od zajedničkog rada na evakuaciji Amerikanaca, Avganistanaca i drugih iz Afganistana, do veoma bliske saradnje u reagovanju za humanitarne hitne slučajeve, poput razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken novinarima na konferenciji za novinare u Dohi 13. oktobra.

Analitičari kažu da će sposobnost Katara da održi dobre odnose kako s nedržavnim oružanim grupama tako i sa državnim akterima kao što su Rusija i Iran, iako je i dalje strateški partner Sjedinjenih Država, nastaviti da povećava njegov značaj na globalnoj sceni.

"Katar uokviruje ovo postignuće — i s njim povezane pohvale iz SAD-a — kao dokaz da je ispravan u svojoj strategiji održavanja komunikacionih linija otvorenima s više suprotstavljenih aktera. Njegova uloga u trenutnom sukobu daje poticaj njegovim geopolitičkim ambicijama," Lina Khatib , direktor SOAS instituta za Bliski istok na SOAS univerzitetu u Londonu, napisala je u članku ove sedmice za Barron's. Ona je takođe saradnik u Chatham Houseu.

Drugi kažu da će veze s grupama kao što je Hamas dovesti do većeg uvažavanja Katara, trećeg po veličini svjetskog izvoznika prirodnog plina i dom za samo 300.000 građana.

"To je mač sa dvije oštrice, i Katarani moraju imati pravu poruku, jer iako su Amerikanci izrazili zahvalnost i zarađuju poene od SAD-a, njihov imidž ostaje u modricama", Mehran Kamrava, profesor vlade na Univerzitet Georgetown u Kataru, rekao je u intervjuu za Financial Times.

XS
SM
MD
LG