Linkovi

Polovina odraslih Amerikanaca smatra da je Izrael otišao predaleko u ratu u Gazi


Ova slika koju je izraelska vojska objavila 1. februara 2024. prikazuje komandanta Južne komande general-majora Yarona Finkelmana (R) i komandanta 162. divizije, potpukovnika Itzika Cohena, tokom operacija u sjevernoj Gazi.
​
Ova slika koju je izraelska vojska objavila 1. februara 2024. prikazuje komandanta Južne komande general-majora Yarona Finkelmana (R) i komandanta 162. divizije, potpukovnika Itzika Cohena, tokom operacija u sjevernoj Gazi. ​

Polovina odraslih Amerikanaca kaže da je 15-nedeljna vojna kampanja Izraela u Gazi “otišla predaleko”, što je rezultat uglavnom rastućeg neodobravanja republikanaca i političkih nezavisnih, prema novoj anketi koju je sproveo The Associated Press- NORC Centar za istraživanje javnih poslova.

Uopšteno gledano, anketa pokazuje da podrška Izraelu i Bidenovom rješenju situacije malo opada. Anketa pokazuje da 31% odraslih Amerikanaca odobrava Bidenovo rješavanje sukoba, uključujući samo 46% demokrata. To je kao raniji skok podrške Izraelu nakon Hamasovih napada 7. oktobra.

Melissa Morales, 36-godišnja politička nezavisna iz Runnemedea, New Jersey, kaže da se zatekla kako gleda video zapise i vijesti iz Gaze na dnevnoj osnovi. Slike palestinske djece ranjene, siročadi ili bez smještaja u borbama u Gazi natjeraju je na razmišljanje o vlastitom trogodišnjem dječaku.

„Ne mogu ni da zamislim, kao, mog sina kako luta ulicama, želeći da bude bezbjedan. Želi svoju mamu. Ili samo želi da ga neko uzme”, rekla je.

Izraelska ofanziva je otišla predaleko, kaže Morales, kao i podrška Bidenove administracije za to. Biden je vojno i diplomatski podržavao Izrael od prvih sati nakon napada militantne grupe Hamas 7. oktobra, za koje Izrael kaže da je ubila 1.200 ljudi.

SAD su postale sve izolovanije u svojoj podršci Izraelu jer broj poginulih Palestinaca prelazi 27.000, a dvije trećine žrtava su žene i djeca. Bidenova administracija kaže da vrši pritisak na Izrael da smanji broj ubijanja civila i omogući više humanitarne pomoći.

„Ova djeca... treba im kraj ovoga“, rekla je Morales. “To je tako nepravedna borba.”

John Milor, stručnjak za cyber sigurnost u Clovisu u Kaliforniji, koji sebe opisuje kao nezavisnog glasača republikanaca, kaže da ostaje "100%" iza Izraela.

Ali Milor primjećuje više mladih ljudi u svom krugu koji govore protiv Izraela. Posjeta porodičnom prijatelju dovela je do toga da se Milor zgrozio kada je čovjekov posinak osudio Izraelce kao "huškače rata".

“Bio sam kao, šališ se, zar ne?”, ispričao je Milor.

"Nije da su tražili da budu napadnuti, znate", rekao je Milor telefonom ove sedmice. “I još uvijek imaju taoce tamo.”

Anketa pokazuje da 33% republikanaca sada kaže da je vojni odgovor Izraela otišao predaleko, u odnosu na 18% u novembru. To kaže 52 posto nezavisnih, u odnosu na 39 posto. Šezdeset dva posto demokrata kaže da se tako osjeća, otprilike ista većina kao u novembru.

Sve u svemu, 50% odraslih Amerikanaca sada vjeruje da je izraelska vojna ofanziva otišla dalje od onoga što je trebala imati, pokazala je anketa. To je više u odnosu na 40% u anketi AP-NORC sprovedenoj u novembru .

Nova anketa sprovedena je od 25. do 28. januara. To se poklopilo sa ubistvom tri američka vojnika u Jordanu, prvim smrtnim slučajevima među američkim vojnicima u širem regionalnom sukobu od 7. oktobra. Američki zvaničnici okrivljuju napad dronom od strane Milicija saveznika Hamasa.

Nalazi nove ankete uključuju zabrinjavajuće vijesti za predsjednika Joea Bidena kada je u pitanju podrška njegove vlastite političke stranke.

Linije lomova rastu u njegovoj demokratskoj bazi, s nekim ključnim demokratskim blokovima, nezadovoljnim rješavanjem sukoba, koji će Bidenu vjerovatno trebati da osvoji drugi mandat.

Otprilike 6 od 10 nebijelaca demokrata ne odobrava način na koji Biden pristupa sukobu, dok oko polovina bijelih demokrata odobrava.

Primjetno, oko 7 od 10 demokrata mlađih od 45 godina ne odobrava. To je suprotno od stava starijih demokrata, među kojima skoro 6 od 10 odobrava.

Sarah Jackson, 31-godišnja profesionalna dizajnerica u Chicagu, je demokrata. Ona kaže da je Biden bio u pravu kada je u pitanju nivo podrške i Izraelu i Palestincima.

Ali kako izraelska vazdušna i kopnena ofanziva traje, Jacksonova misli na okretanje pronalaženja najboljeg načina da postepeno smanji podršku SAD za to, kaže ona.

„U početku sam davala veliku podršku, jer sam vjerovala da im je potrebna neka vrsta pomoći“, rekla je Jackson

„Ali da, kako to ide dalje, postajem zabrinutija“, rekla je. To uključuje zabrinutost da će novi lider ovdje preuzeti dužnost i naglo smanjiti podršku Izraelu, kaže ona.

Oko 7 od 10 demokrata koji ne odobravaju Bidenovo vođenje sukoba kažu da je izuzetno ili veoma važno da SAD pomognu u pregovorima o trajnom prekidu vatre.

Anketa također pokazuje da je otprilike polovina odraslih Amerikanaca izuzetno ili veoma zabrinuta da će najnoviji rat između Izraela i Hamasa dovesti do šireg sukoba na Bliskom istoku.

Otprilike polovina je čula "puno" ili "nešto" o zračnim napadima Sjedinjenih Država i Britanije protiv jemenskih Huti pobunjenika. Otprilike 4 od 10 odraslih Amerikanaca odobrava zračne napade, uključujući oko 6 od 10 onih koji kažu da su čuli puno ili nešto o njima. Oko dodatnih 4 od 10 kaže da niti odobrava niti ne odobrava, a oko 1 od 10 ne odobrava.

Anketa pokazuje da 35% odraslih Amerikanaca sada opisuje Izrael kao saveznika koji dijeli američke interese i vrijednosti. To je opet u skladu sa stavovima prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, nakon kratkog povećanja u novembru na 44%.

Trideset i šest posto odraslih Amerikanaca kaže da SAD ne podržavaju dovoljno Palestince, što je neznatno više u odnosu na 31 posto u decembru.

Otprilike 6 od 10 naziva vraćanje talaca koje drži Hamas kao važan američki prioritet, ali samo oko 3 od 10 kaže da je vrlo važno pružiti pomoć izraelskoj vojsci u borbi protiv Hamasa.

Sličan udio odraslih u SAD-u kaže to o pregovorima o uspostavljanju nezavisne palestinske države.

"Ako je Hamas glavni, apsolutno ne", rekao je Milor na temu nezavisne palestinske nacije. On je rekao da je zabrinut da bi bilo koja palestinska država postala baza za šire napade.

Ali Morales, žena iz sjeverozapadnog New Jerseya, rekla je da bi Palestinci trebali imati sigurnu državu, ili barem sigurnu zajednicu.

“Svako zaslužuje siguran prostor u kojem može biti. Bez uplitanja zbog toga ko su”, rekla je ona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG