Linkovi

Bidenova uredba i sankcije za četiri izraelska naseljenika koji su napali Palestince na Zapadnoj obali


Zapadna obala
Zapadna obala

Predsjednik Joe Biden u četvrtak je izdao izvršnu naredbu koja cilja izraelske naseljenike na Zapadnoj obali koji napadaju Palestince na okupiranoj teritoriji, uvodeći finansijske sankcije i zabrane izdavanja viza u početnoj rundi protiv četiri osobe.

Ti doseljenici su bili umiješani u djela nasilja, kao i prijetnje i pokušaje uništavanja ili zapljene palestinske imovine, prema naredbi. Kazne imaju za cilj da blokiraju četvoricu da koriste američki finansijski sistem i zabrane američkim građanima da se bave njima. Američki zvaničnici rekli su da procjenjuju da li da kazne druge umiješane u napade koji su se intenzivirali tokom rata između Izraela i Hamasa .

Palestinske vlasti kažu da su neki Palestinci ubijeni, a grupe za ljudska prava kažu da su naseljenici zapalili automobile i napali nekoliko malih beduinskih zajednica, prisiljavajući na evakuaciju.

"Ove akcije potkopavaju ciljeve vanjske politike Sjedinjenih Država, uključujući održivost rješenja o dvije države i osiguravanje da Izraelci i Palestinci mogu postići jednake mjere sigurnosti, prosperiteta i slobode", naveo je Biden u naredbi. “Oni također potkopavaju sigurnost Izraela i imaju potencijal da dovedu do šire regionalne destabilizacije širom Bliskog istoka, ugrožavajući osoblje i interese Sjedinjenih Država.”

Biden se suočava sa sve većim kritikama za snažnu podršku njegove administracije Izraelu kako se povećavaju žrtve u sukobu, koji je počeo kada je Hamas, militantna grupa koja vlada Gazom, napala Izrael 7. oktobra.

Njegov nalog je rijedak korak protiv najbližeg američkog saveznika na Bliskom istoku koji, kaže Biden, ima pravo da se brani. Ali demokratski predsjednik je izvršio pritisak na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pokaže veću suzdržanost u svojim vojnim operacijama usmjerenim na iskorijenjivanje Hamasa.

Biden se izjasnio protiv osvetničkih napada izraelskih naseljenika i obećao da će oni koji su odgovorni za nasilje odgovarati. On je krajem oktobra rekao da je nasilje "ekstremističkih doseljenika" predstavljalo "polijevanje benzinom" po već zapaljenim požarima na Bliskom istoku. “To mora prestati. Oni moraju odgovarati. To sada mora prestati”, rekao je Biden.

Izraelske odbrambene snage pojačale su napade širom Zapadne obale nakon početka rata. Militanti Hamasa prisutni su na Zapadnoj obali, ali uglavnom djeluju u podzemlju zbog čvrstine Izraela na toj teritoriji. Palestinci su optužili izraelsku vojsku da nije spriječila napade naseljenika ili, povremeno, čak i zaštitila te naseljenike.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se u srijedu u Bijeloj kući sa Ronom Dermerom, izraelskim ministrom strateških poslova. Američki zvaničnici rekli su da je izraelska vlada unaprijed obaviještena o sankcijama.

Naredba će Ministarstvu financija dati ovlaštenje da nametne finansijske sankcije naseljenicima koji su uključeni u nasilje, ali nije namijenjena za građane SAD-a. Značajan broj doseljenika na Zapadnoj obali ima američko državljanstvo, a američki zakon zabranjuje transakcije sa sankcionisanim pojedincima.

Američki zakonodavci su se usmjerili na ulogu Amerikanaca ili dvojnih državljana u nasilju i zastrašivanju naseljenika. U pismu prošlog mjeseca, senator Ben Cardin, predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske poslove, zatražio je od Bijele kuće da preduzme mjere protiv svih američkih građana koji su uključeni u napade na Palestince. Rekao je da bi to moglo uključivati krivične prijave i finansijske sankcije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG