Linkovi

Umjetna inteligencija - alat u američkoj predsjedničkoj kampanji


Ilustracija, Foto: Reuters/Dado Ruvić
Ilustracija, Foto: Reuters/Dado Ruvić

Za političke kampanje koje analiziraju kako da najlakše i najjeftinije dođu do najvećeg broja birača, umjetna inteligencija prestavlja najveću promjenu u politici.

Modeli postaju sve bolji veoma brzo. Izgleda kao da se svake sedmice pojavi neki novi model koji je značajno bolji od prethodnog”, kaže Scott Babva Branen sa Univerziteta Sjeverna Karolina.

Takvi modeli su snažni alati u političkom kampanjama, kako na nacionalnom nivou, tako na lokalnom nivou, kaže ekspertkinja Betsy Hoover, koja je osnivačica kompanije „Higher Ground Labs“:

"Pomislite na kampanju koja nema ljude zadužene za digitalne poslove, a time ni program za digitalne sadržaje. Generativna vještačka inteligencija im omogućava da to imaju - i to u velikom obimu, ako žele. Ili pomislite na kandidata koji se takmiči protiv osobe koja je već na toj poziciji i ima mnogo novca. Vještačka inteligencija može da odigra veliku ulogu u toj kampanji“.

Njena firma investira u tehnologiju u razvoju za Demokratsku stranku i za lijevo orijentisane projekte. Kaže da je ključ za mašinsko učenje u politici da se to radi na ispravan način:

"Ne znam tačno šta bi svaka republikanska kampanja rekla da su joj standardi, ali znam da demokrate imaju visoke standarde o tome kako ćemo upotrijebiti ovu novu tehnologiju. A zaista sam zabrinuta da ne zaostanemo ako nije riječ o etičkom i odgovornom korištenju vještačke inteligencije“.

Kampanja Donalda Trumpa je 2016. godine vodila do tada nezabilježeno oglašavanje na društvenim mrežama, sa personalizovaim porukama i sarađivali su sa britanskom firmom “CambridgeAlaytiscs” kako bi direktno ciljali birače u ključnim državama.

Brad Parscale je bio viši savjetnik za podatke i digitalne operacije u toj kampanji. Njegova kompanija "Kampanja Nukleus" vodi Trumpovu web stranicu za ovogodišnje izbore.

On je nedavno na FreedomFest konzervativnoj konferenciji rekao da vještačka inteligencija može da analizira podatke o biračima kako bi kreirala personalizovane oglase i da raspoređuje plaćene radnike da pokupe listiće za glasanje u odsustvu:

Za nekoliko godina moći ćete da vodite kampanju sa vašeg telefona, gdje će vještačka inteligencija pisati saopštenja za medije i emailove, a tu je i tehnologija za prikupljanje novca. Sve na vašem telefonu, napravljeno za vas“.

Nije riječ samo o kampanjama. Anketa Američkog instituta za štampu i AP-a pokazala je da 42 posto američkih birača brine da će mediji koristiti generativnu vještačku inteligenciju kako bi pravili priče tokom ove izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG