Linkovi

Američki izbori: Birači u New Hampshireu već obmanuti uz pomoć vještačke inteligencije


Paul Carpenter iz Nju Orelansa opisuje kako je koristio kompjuter i vještačku inteligenciju da bi kreirao glas koji liči na Joe Bidena. (Foto: AP/Matthew Hinton)
Paul Carpenter iz Nju Orelansa opisuje kako je koristio kompjuter i vještačku inteligenciju da bi kreirao glas koji liči na Joe Bidena. (Foto: AP/Matthew Hinton)

Tokom ovogodišnje izborne kampanje u Americi, riječi “vještačka inteligencija” najčešće su izgovarane tokom primarnih izbora u državi New Hampshire, gdje su hiljade birača dobile poziv u kojem im je glas koji zvuči kao Joe Biden govorio da ne glasaju.

Poruka je zvučala ovako:

Glasanje ovog utorka samo pomaže republikancima da ponovo izaberu Donalda Trumpa“.

Lažni glas napravio je Paol Carpenter, mađioničar iz Luizijane, za 150 dolara.

"Ako je nekom potrebno upozorenje – crvena lampica - da može da se dogodi nešto loše i koliko lako to može da se kreira, ja sam ta crvena lampica“, kaže Carpenter.

Vještačka inteligencija narušava povjerenje američkih birača
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Senator Richard Blumenhtal, demokrata iz Odbora za pravosuđe Senata SAD, rekao je da nema vremena da se čeka na još ovakvih situacija:

Dezinformacije i dipfake snimci uskoro će se sručiti na američku javnost. Oblik u kojem će doći su politički oglasi i druge vrste dezinformacija koje omogućava vještačka inteligencija. Postoji jasna i već prisutna opasnost za demokratiju“.

Tokom pretresa senatskog odbora za pravosuđe o vještačkoj inteligenciji na izborima, senator Josh Holly, republikanac iz Odbora za pravosuđe Senata SAD, je naveo da je vrijeme za reakciju:

Opasnosti ove tehnologije bez zaštite i bez sigurnosnih elemenata postaju bolno jasne. Mislim da je sada pitanje da li ćemo morati da posmatramo kako se dešava neka katastrofa“.

Programer za razvijanje vještačkog glasa i direktor kompanije "Resemble AI" Zohaib Ahmed kaže da je već moguće otkriti pozive poput onog u Nju Hempširu:

Vjerujemo da je tehnologija označavanja vještačke inteligencije već spremno rješenje koje može da provjerava integritet audio snimaka“.

Američka federalna izborna komisija razmatra pravila kojim bi se zabranilo korištenje vještačke inteligencije u reklamama, s ciljem namjernog obmanjivanja birača. Državni sekretar New Hampshirea izjavio je pred senatskim odborom, da neregulisana generativna vještačka inteligencija, kao što je bio lažni Bidenov poziv, ugrožava povjerenje glasača.

Najosnovnija, najvažnija stvar koju doživljavam kao svoju ulogu na poziciji državnog sekretara jeste da se pobrinem da izbori ne budu upropašteni. Da birači vjeruju i da ja znam da su sprovedeni pošteno i precizno u skladu sa najvišim mogućim standardima. Ako to izgubimo, biće vrlo teško da se to vrati“, rekao je David Scanlan, državni sekretar New Hampshirea.

Zakonodavci u ovoj saveznoj državi rade na zahtjevu da političko oglašavanje mora u roku od 90 dana pred izbore da objavi da li su zvuk, fotografije ili video snimci izmanipulisani ili generisani tehnologijom vještačke inteligencije i da se opiše govor ili postupci koji se nisu dogodili.

XS
SM
MD
LG