Linkovi

Istraživanje: Većina Amerikanaca podržava rigoroznije zakone o oružju


Arhiva - Oružje za prodaju u prodavnici u Aurori, Colorado.
Arhiva - Oružje za prodaju u prodavnici u Aurori, Colorado.

Većina Amerikanaca podržava rigoroznije zakone o oružju i vjeruje da su mjesta vjerskih službi i škole postale manje bezbjedne tokom posljednje dvije decenije, pokazuju rezultati novog istraživanja javnog mnijenja koje je sproveo Associated Press - NORC centar za istraživanja javnih pitanja.

Istraživanje je sprovedeno prije i nakon ovomjesečnog masovnog ubistva u dvije džamije na Novom Zelandu. Podaci pokazuju da 67 odsto Amerikanaca podržava to da SAD uvedu rigoroznije zakone o oružju, dok 22 odsto kaže da bi ih trebalo ostaviti ovakvima kakvi su, a 10 odsto misli da bi trebalo da budu manje restruktivni.

Pokazalo se da pucnjava na Novom Zelandu 15. marta nije imala uticaj na američku podršku novom zakonu o oružju: podrška striktnijim pravilima o oružju ostala je ista u intervjuima sprovedenim prije i nakon pucnjave.

Oštra međupartijska podjela

I dok većina Amerikanaca dosljedno poručuje da podržava oštrije zakone o oružju, prijedlozi nikako da dobiju podršku u Kongresu tokom posljednjih godina, što je potpuno različito u odnosu na Novi Zeland i neke druge zemlje, poput Australije, koje su brzo reagovale nakon masovnog ubistva. Manje od nedjelju dana nakon pucnjave u džamijama, Novi Zeland istupio je da zabrani "vojno" poluatumatsko oružje i oružje sa velikim kapacitetom šaržera. Slično tome, nakon masovnog ubistva 1996. godine, Australija je usvojila potpunu zabranu oružja u roku od dvije nedjelje.

Novo istraživanje navodi na zaključak da bi mnogi Amerikanci podržali slične mjere, ali postoji veliki razdor između demokrata u republikanaca po pitanju zabrane specifine vrste oružja. Sve u svemu, 6 od 10 Amerikanaca podržava zabranu pušaka AR-15 i sličnog poluautomatskog uružja. Grubo govoreći, 8 od 10 demokrata, ali samo 4 od 10 republikanaca podržava takvu politiku.

Republikanci takođe mnogo rjeđe od demokrata misle da bi to što bi se učinilo težim da se dođe do oružja sprječilo masovna ubistva, 36 prema 81 odsto. Sveobuhvatno, 58 Amerikanaca misli da bi.

Podrška preko stranačkih granica

Međutim, neka ograničenja po pitanju oružja imaju široku podršku koja prelazi partijske granice. Brojna grupa i demokrata i republikanaca podržava zahtjev za univerzalnom provjerom podataka potencijalnih kupaca, uključujući i ovlašćenje sudova da spriječe neke ljude da kupuju oružje, ukoliko ih smatraju opasnima po sebe ili druge, čak i ako nisu počinili nikakav zločin.

Za razliku od Novog Zelanda, Sjedinjene Države uvele su nekoliko nacionalnih restrikcija tokom proteklih godina. Djelimično, to je odraz činjenice da je pravo na oružje sastavni dio Ustava SAD; u istraživanju koje je sproveo Istraživački centar Pew u proljeće 2017, 74 odsto vlasnika oružja reklo je da je pravo na posjedovanje oružja esencijalno za njihov osjećaj slobode.

To istraživanje takođe je pokazalo da će vlasnici oružja mnogo vjerovatnije češće kontaktirati javne zvaničnike ili organizacije, kako bi oni zauzeli stav o temi od onih koji nemaju oružje. Podijeljeni Kongres nakon prošlogodišnjih izbora na sredini predsjedničkog mandata čini da se bilo kakav novi zakon o oružju usvoji u doglednoj budućnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG