Linkovi

Ispraćaj kraljice Elizabete Druge do Westminstera


Svečana ispraćaj krajice Elizabete Druge do Vestminster hola (REUTERS/Peter Nicholls)
Svečana ispraćaj krajice Elizabete Druge do Vestminster hola (REUTERS/Peter Nicholls)

Prinčevi Vilijam i Hari ispratili su kraljicu Elizabetu Drugu tokom svečane procesije od Bakingemske palate do Vestminster hola, gde će se njeno tijelo nalaziti naredna četiri dana – do sahrane koja je planirana u ponedeljak.

Kralj Čarls Treći se u povorci kretao ispred njih u društvu Endrjua, En i Edvarda - ostale djece Elizabete Druge.

Kraljica supruga Kamila, Kejt i Megan – prinčevske supruge do Vestminster hola su stigli automobilom.

Na kovčeg sa tijelom kraljice stavljeni su kruna i vijenac - koji je kroz centar Londona do Vestminstera prošao kočijama.

Prethodno je kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice Elizabete Druge prebačen u Bakingemsku palatu u Londonu, ispred koje su se okupile hiljade ljudi. U palati su bili kralj Čarls Treći i članovi najuže porodice.

Kovčeg je prethodno bio u katedrali u Edinburgu, gde je 33.000 hiljade ljudi odalo poštu kraljici protekla 24 sata.

Novi kralj je uoči odlaska u London posjetio Sjevernu Irsku, gdje je njegova posjeta dovela do rijetkog trenutka jedinstva među političarima u regionu duboko podijeljenom u pogledu monarhije, prenosi agencija AP.

Stotine građana izašle su na ulicu koja vodi do dvorca Hilsboro blizu Belfasta, zvanične rezidencije kraljevske porodice u Sjevernoj Irskoj, da pozdrave novog kralja.

Čarls i kraljica supruga Kamila pozdravili su okupljene i rukovali se sa nekim građanima, uključujući i djecu u školskim uniformama.

Kruna i venac na kovčegu u kom će biti sahranjena kraljica Elizabeta Druga
Kruna i venac na kovčegu u kom će biti sahranjena kraljica Elizabeta Druga

Danas znači mnogo za mene i moju porodicu. Biti u selu sa mojom djecom i biti svjedok dolaska novog kralja je zaista istorijski trenutak za sve nas", rekao je stanovnik sela Hilsboro Robin Kempbel dok je čekao na dolazak Čarsla koji obilazi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Uprkos dobrodošlici u Hilsborou, stavovi o britanskoj monarhiji su pomiješani u Sjevernoj Irskoj, gdje su dvije glavne zajednice: protestanska unionistička čiji se pripadnici smatraju Britancima i rimokatolički nacionalisti koji se smatraju Ircima.

Podjele su dovele do tri decenije nasilja, u koje su bile umiješane paravojne grupe na obje strane i britanske bezbjednosne snage, a stradalo je 3.600 ljudi. Lord Luis Mauntbaten, rođak kraljice i Čarlsov mentor, ubijen je u eksploziji bombe koju je postavila Irska republikanska armija (IRA) 1979 godine.

Britanski kralj Čarls Treći u Belfastu (Foto: Niall Carson/Pool via AP)
Britanski kralj Čarls Treći u Belfastu (Foto: Niall Carson/Pool via AP)

Duboke podjele su i dalje prisutne, četvrt vijeka poslije mirovnog sporazuma 1998. godine.

Za neke irske nacionaliste, britanska monarhija predstavlja brutalnu stranu silu. Međutim, drugi prepoznaju ulogu preminule kraljice Elizabete u sklapanju mira.

Kraljica se tokom posjete Sjevernoj Irskoj 2012. godine rukovala sa zamjenikom lidera irske nacionalističke stranke Šin Fejn Martinom Mekginisom - bivšim komandantom IRA - što je do tada bio nezamislivi čin pomirenja. Još jedan znak koliko je Sjeverna Irska odmakla na putu do mira je i to što predstavnici Šin Fejna prisustvuju komemoracijama povoodom smrti kraljice i planiraju da se sastanku sa novim kraljem u utorak.

Predsjednik Skupštine Sjeverne Irske Aleks Maski, član Šin Fejna, izrazio je saučešće kralju na skupu u dvorcu Hilsboro kojem su prisustvovali lideri svih glavnih političkih stranaka u Sjevernoj Irskoj.

Čarls je odgovorio da je njegova majka" duboko osjećala značaj uloge koju je imala u zbližavanju onih koje je istorija razdvojila i pružanju ruke da se omogući zacjeljivanje dugogodišnjih rana". Poručio je da će se ugledati na "svijetli primer" svoje majke i "zalagati se za dobrobit svih stanovnika Sjeverne Irske".

Međutim, nisu svi poželjeli dobrodošlicu novom kralju. Na glavnom putu u Belfastu, nekoliko zidova ukrašeno je muralima Boba Sendsa, pripadnika IRA koji je umro tokom štrajka glađu u zatvoru 1981. i drugih koji su stradali tokom nasilja.

"Ne, on nije naš kralj. Bobi Sends je naš kralj. Kraljica nikada nije ništa uradila za nas. Nikada. Niko od pripadnika kraljevske porodice", poručio je 52-godišnji Bobi Džons.

Čarls i političari iz Sjeverne Irske kasnije će prisustvovati službi za kraljicu u katedrali u Belfastu. Na službi će biti i predsjednik i premijer susjedne Republike Irske, uprkos napetim odnosima Dablina i Londona zbog Bregzita i sporova u pogledu trgovinskih odnosa za Sjevernu Irsku, jednu članicu Britanije koja dijeli granicu sa EU.

I izvještaju su korištene neke informacije agecnija Reuters i AP.
 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG