Linkovi

Iran zaplijenio treći strani tanker u Persijskom zalivu


Tanker u Persijskom zalivu, ilustracija
Tanker u Persijskom zalivu, ilustracija

Iran je zaplijenio još jedan strani naftni tanker sa sedam članova posade u Persijskom zalivu, prenose državni mediji. Ovo je treći put da je Iranska revolucionarna garda zaplijenila strani brod u proteklih mjesec dana.

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je tanker zaplijenjen sjeverno od Ormuskog moreuza, a da je prevozio 700 hiljada litara švercovane iranske nafte koja je transportovana do "arapskih zemalja u Persijskom zalivu".

Nije navedeno zašto bi iranska nafta bila prevožena u arapske zemlje koje takođe proizvode naftu. Ali, otkad je pod američkim sankcijama, Teheran je fokusiran na spriječavanje izvoza svog najvažnijeg proizvoda.

Iranski mediji nisu prenijeli čiji je tanker niti koje su nacionalnosti članovi posade.

Iranska revolucionarna garda je u julu zaplijenila tanker pod panamskom zastavom zbog navodnog krijumčarenja nafte, a potom i britanski tanker Stena Impero - kao odgovor na britansku zaplijenu iranskog tankera u Gibraltarskom moreuzu.

Tenzije sa Iranom su u porastu otkad je predsjednik SAD Donald Trump povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i Teheranu ponovo uveo sankcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG