Linkovi

SAD: Sankcije kupcima iranske nafte


Brian Hook
Brian Hook

SAD će uvesti sankcije bilo kojoj zemlji koja uvozi iransku sirovu naftu, izjavio je specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook.

On je novinarima u Londonu rekao da trenutno nema izuzeća od sankcija na uvoz nafte i da će Washington sankcionisati bilo kakvu protivzakonitu kupovinu sirove nafte iz Irana.

"Iran ima istoriju korištenja kompanija sa ciljem izbjegavanja sankcija da bi se vlasti obogatile i kako bi se finansirao njihov strani avanturizam", istakao je Hook.

Hook je dodao da Iran rutinski krši pomorski zakon kako bi prikrio izvoz nafte. On je naglasio da evropske kompanije imaju izbor da posluju sa SAD-om ili Iranom.

Hook je kazao da je predsjednik SAD Donald Trump u više navrata istakao da bi pozdravio poziv iz Teherana na razgovore.

Trump uveo je u ponedjeljak, 24. juna, sankcije vrhovnom vjerskom vođi u Iranu ajatolahu Aliju Hameneiju i drugim iranskim zvaničnicima kako bi izvršio pritisak na Teheran nakon što je prošle sedmice iranska vojska oborila američki dron.

Otkako su Iranu uvedene američke sankcije, Teheran prodaje povećane količine petrohemijskih proizvoda ispod tržišne cijene u nekoliko zemalja, uključujući Brazil, Kinu i Indiju.

XS
SM
MD
LG