Linkovi

Iran najavio da će obogaćivati uranijum do čistoće od 60 posto


ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom postrojenju Natanc
ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom postrojenju Natanc

Iran je saopštio da će početi da obogaćuje uranijum do čistoće od 60 odsto, što je najviši nivo do sada i bliže procentu potrebnom za nuklearno oružje (90 odsto), dan nakon što je Teheran optužio Izrael za sabotažu ključnog nuklearnog postrojenja.

Vijest je takođe objavljena uoči nastavka razgovora u Beču čiji cilj je oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD prije tri godine. Izrael se oštro protivi tom sporazumu.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Abas Arakči rekao je da će Iran, osim obogaćivanja uranijuma, instalirati još 1.000 centrifuga u Natancu, nuklearnom postrojenju u kojem je u nedjelju došlo do eksplozije.

"Od večeras, u Natancu počinju pripreme za obogaćivanje do 60 odsto, uranijum te čistoće se koristi u razne medicinske svrhe", prenijela je novinska agencija Fars, citirajući portparola iranske nuklearne agencija Behruza Kamalvandija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upoznata je sa tom odlukom, rekao je Arakči za državni Press TV iz Beča.

Portparol IAEA je sa Reuters rekao da je ta agencija "upoznata sa medijskim izveštajima i da nema komentar".

Bijela kuća je saopštiila da je zabrinuta zbog odluke Irana o obogaćivanju uranijuma.

Iran i svjetske sile su prošle nedelje održali, kako je saopšteno, konstruktivne razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, čija ograničenja na obogaćivanje uranijuma je Teheran počeo da krši posle odluke Trumpove administracije o uvođenju oštrih sankcija.

Prema dogovoru, Iran može da obogaćuje uranijum do čistoće od 3,67 odsto. Međutim, Teheran je prethodnih mjeseci podigao taj nivo do 20 procenata. Istovremeno odbacuje optužbe da želi da razvije nuklearno oružje i tvrdi da razvija nuklearnu tehnologiju u civilne svrhe - za oblast medicine ili energetike.

Zapadne obavještajne agencije vjeruju da je Iran imao tajni program za razvoj nuklearnog oružja od kojeg je odustao 2003. godine, mada Izrael vjeruje da je on nastavljen u određenom obliku, dok iransku nuklearnu aktivnost smatra egzistencijalnom prijetnjom.

Razgovori o iranskom nuklearnom sporazumu se nastavljaju u četvrtak, a predsjednik SAD Joe Biden je ranije rekao da Teheran mora da ponovo poštuje sva ograničenja na obogaćivanje uranijuma prije nego što se Washington vrati dogovoru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG