Linkovi

Iran: Uklanjanje sankcija SAD-a osnovni uslov nuklearnih pregovora


Zastave Sjedinjenih Država i Irana

Iran navodi da smatra da je uklanjanje sankcija Sjedinjenih Država "crvena linija" u pregovorima sa svjetskim silama kako bi se oživio nuklearni sporazum.

Teheran je 2015. postigao dogovor sa svjetskim silama pod kojim se Islamska Republika obavezala da će smanjiti nuklearne aktivnosti u zamjenu za smanjenje međunarodnih sankcija.

Ali bivši predsjednik SAD, Donald Trump se povukao iz sporazuma 2018. i ponovo nametnuo sankcije, što je potaklo Iran da postepeno umanji svoje obaveze u ovom dogovoru.

Dvije strane su od aprila održale osam rundi indirektnih razgovora u Beču s ciljem da se ponovo uvede sporazum koji se naziva Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

"Pitanje uklanjanja sankcija i benefiti za Iran su 'crvena linija' u pregovorima", rekao je ministar inostranih poslova Irana, Said Katibzadeh na konferenciji za medije 7. februara u Teheranu.

Katibzadeh je rekao da će se pregovori u Beču obnoviti 8. februara iako to nije zvanično najavljeno.

Washington je 4. februara obnovio ukidanje sankcija koje je Trump ponovo nametnuo, za šta je Teheran rekao da nije dovoljno.

"Washington je odlučio da poduzme korak koji nema uticaja na iransku ekonomsku situaciju. Odgovorna [američka] vlada trebala bi da se vrati sporazumu i ispuniti svoje obveze", rekao je Khatibzadeh.

Pregovori u Beču prekinuti su 28. januara, jer su se glavni pregovarači vratili u svoje glavne gradove na konsultacije.

Američki posebni izaslanik za Iran Robert Malley 6. februara je rekao da će se uskoro vratiti u Beč, insistirajući da bi sporazum još uvijek mogao da bude oživljen.

Khatibzadeh je rekao da će se vodeći iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani vratiti u Beč 8. februara, kada će se pregovori nastaviti.

XS
SM
MD
LG