Linkovi

Iranski nuklearni pregovori nastavljaju se u Beču


FILE - People walk past Palais Coburg, where closed-door nuclear talks take place in Vienna, Austria, Dec. 17, 2021.
FILE - People walk past Palais Coburg, where closed-door nuclear talks take place in Vienna, Austria, Dec. 17, 2021.

U Beču se nastavljaju pregovori o obnavljanju međunarodnog sporazuma iz 2015. koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija, nakon što su strane napravile stanku za novu godinu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da razgovori "ulaze u dubinsku fazu".

Iako su Iran i Sjedinjene Države naveli određeni napredak, Iran je zamjerio ono što naziva "maksimalnim zahtjevima" s američke strane, dok je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price prošlog tjedna rekao da je prerano reći je li Iran donio "konstruktivniji pristup" do tekuće runde pregovora.

Obje strane su izrazile spremnost da se u potpunosti ponovno pridruže sporazumu. Otkako su pregovori započeli u aprilu, druge potpisnice sporazuma djelovale su kao posrednik između izaslanstava SAD-a i Irana koja vode samo neizravne pregovore.

Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja, 2018. pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Iran je nakon toga odstupio od svojih obveza prema sporazumu, uključujući skladištenje urana iznad maksimalnih granica, obogaćivanje urana na više razine i korištenje naprednijih centrifuga.

Francuska je u petak osudila lansiranje iranske satelitske rakete, rekavši da je to prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i da je "još više žalosno" u vrijeme napretka u pregovorima u Beču.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa, Agence France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG