Linkovi

Blinken i Lavrov razgovarali o nuklearnom sporazumu sa Iranom


Razgovori u Ženevi 21.01.2022
Razgovori u Ženevi 21.01.2022

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije razgovarao o međunarodnim naporima za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, usljed zabrinutosti da ističe vrijeme za uspješan završetak pregovora.

Blinken, koji je sa Lavrovom o tenzijama u Ukrajini razgovarao u Ženevi, rekao je novinarima da su diplomatski napori da se iranski sporazum vrati na pravi put primjer kako Moskva i Washington mogu da rade zajedno na bezbjednosnim pitanjima.

Blinken je ponovio upozorenje da postoji kratka šansa da se razgovori uspješno okončaju i pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj i bliske odnose sa Iranom kako bi prenijela ovo rukovodstvu u Teheranu.

Sporazum iz 2015. godine, kojim su Iranu ukinute ekonomske sankcije Zapada u zamjenu za prekid nuklearnih aktivnosti, počeo je da raspada 2018. godine kada je tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu.

Iran je od tada počeo da krši svoje obaveze i ponovo pokreće neke aktivnosti na obogaćivanju uranijuma.

Pregovori o obnavljanju sporazuma počeli su početkom 2021. godine u Beču, ali su u junu prekinuti nakon što su u Iranu održani predsjednički izbori, koji su na vlast doveli ultrakonzervativnu vladu, predvođenu predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Pregovori su nastavljeni krajem novembra, a posljednja runda je počela 27. decembra.

Pored Irana i Sjedinjenih Država, potpisnici sporazuma su i Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG