Linkovi

Iran: Raisijev helikopter se zapalio nakon pada, nema znakova napada


Žena plače tokom ceremonije žalosti za iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u centru Teherana 20. maja 2024.
Žena plače tokom ceremonije žalosti za iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u centru Teherana 20. maja 2024.

Helikopter u kojem je bio stradali iranski predsjednik Ebrahim Raisi zapalio se ubrzo nakon što se srušio u planinu i nije bilo znakova da je napadnut, izvještavaju državni mediji pozivajući se na vojne istražitelje nesreće.

Saopćenje Generalštaba oružanih snaga zaduženog za istragu nesreće pročitano je u četvrtak kasno na državnoj televiziji. U prvoj izjavi o nesreći nije naveden krivac, ali je rečeno da će više detalja doći nakon dalje istrage.

U nesreći u su poginuli su Raisi, ministar vanjskih poslova zemlje i još šest osoba.

U saopštenju Glavnog štaba navodi se da komunikacija između kontrolnog tornja i posade helikoptera prije pada nije sadržavala ništa sumnjivo. Rečeno je da je posljednja komunikacija srušenog helikoptera bila između njega i dva helikoptera koja su ga pratila oko 90 sekundi prije pada.

Nije bilo znakova da je pucano na helikopter, a njegova putanja se nije promijenila, navodi se u saopštenju.

Stari helikopter Bell pao je u nedjelju u maglovitu, udaljenu planinsku regiju na sjeverozapadu Irana. Mjesto nesreće otkriveno je u ponedjeljak ujutro sa svih osam mrtvih u avionu.

Raisi je sahranjen u grobnici u hramu Imam Reza u Mešhadu u četvrtak.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG