Linkovi

Svjetski lideri reaguju na smrt iranskog predsjednika


Slika koju je dala iransko predsjedništvo 23. decembra 2023. prikazuje, s lijeva, iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, predsjednika Ebrahima Raisija i šefa iranskog pravosuđa Gholama Hosseina Mohseni-Ejeija.
Slika koju je dala iransko predsjedništvo 23. decembra 2023. prikazuje, s lijeva, iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, predsjednika Ebrahima Raisija i šefa iranskog pravosuđa Gholama Hosseina Mohseni-Ejeija.

Pakistan je proglasio dan žalosti, a Liban tri dana žalosti, pošto su vlade izrazile saučešće Iranu nakon smrti u padu helikoptera predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana.

Iranski zvaničnici su se vraćali iz Azerbejdžana kada je helikopter pao u nedelju. Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je u ponedjeljak da je "duboko šokiran teškim gubitkom koji je zadesio bratsku i prijateljsku Islamsku Republiku Iran i njen narod".

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je Raisija kao "izuzetnog političara".

"Raisi je bio izvanredan političar čiji je cijeli život bio posvećen služenju svojoj domovini", rekao je Putin. „Kao pravi prijatelj Rusije, dao je neprocjenjiv lični doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših zemalja.

Kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je Raisijevu smrt "tragičnom" i rekao da je "kineski narod izgubio dobrog prijatelja", rekao je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izrazio je solidarnost s Iranom i rekao da je Sirija radila s Raisijem "kako bi osigurala da strateški odnosi između Sirije i Irana uvijek cvjetaju".

Egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sissi izrazio je solidarnost Egipta s "rukovodstvom i narodom Irana u ovom velikom gubitku".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Raisija "vrijednim kolegom i bratom".

"Kao kolega koji je lično svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i našeg regiona tokom svog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću", rekao je Erdogan na društvenim mrežama.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je šokiran razvojem situacije i da "Indija stoji uz Iran u ovom trenutku tuge".

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani izrazio je "veliku tugu".

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata bin Zayed Al Nahyan rekao je da su UAE "solidarni s Iranom u ovom teškom trenutku".

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je da je "duboko ožalošćen" Raisijevom smrću, nazvavši ga "odličnim ljudskim bićem, braniteljem suvereniteta svog naroda i bezuvjetnim prijateljem naše zemlje".

Malezijski premijer Anwar Ibrahim rekao je da je Raisi “primjerio duboku posvećenost dobrobiti svog naroda i dostojanstvu svoje nacije, koja predstavlja ponosnu i bogatu civilizaciju ukorijenjenu u principima islama”.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da Evropska unija "izražava svoje iskreno saučešće".

“Naše misli su uz porodice”, rekao je Michel.

Neke informacije za ovu priču došle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG