Linkovi

SAD i Kanada: Iran vjerovatno oborio ukrajinski avion raketom


Memorijal žrtvama avionske nesreće u Iranu, na aerodromu u Kijevu, četvrtak, 9. januar 2020. ( Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)
Memorijal žrtvama avionske nesreće u Iranu, na aerodromu u Kijevu, četvrtak, 9. januar 2020. ( Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Dokazi ukazuju na to da je iranska raketa oborila ukrajinski avion koji se srušio blizu Teherana, možda greškom, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo na konferenciji za novinare u četvrtak.

"Imamo obavještajne podatke iz više izvora, uključujući saveznike i naše obavještajne službe", rekao je Trudo i zatražio punu i temeljnu istragu pada aviona, u kojem je poginulo 176 putnika i članova posade.

Kanadski premijer Džastin Trudo
Kanadski premijer Džastin Trudo

Američka vlada takođe vjeruje da je Iran greškom - protivavionskim raketama - oborio ukrajinski avion, koji se u srijedu ujutro srušio, poslije polijetanja sa aerodroma u Teheranu, prenosi novinska agencija Reuters pozivajući se na izjave neimenovanih američkih zvaničnika.

Neimenovani zvaničnik rekao je za Glas Amerike da je "uvjeren" da je Iran oborio ukrajinski avion.

Jedan od zvaničnika, na koje se poziva Reuters, rekao je da je na osnovu sveobuhvatne procjene satelitskih podataka američka vlada sa visokim stepenom sigurnosti zaključila da su avion oborile iranske protiv-avionske rakete.

Zvaničnici su naveli da je iranski radar pratio avion.

Podaci pokazuju da je Boing 737-800 Ukrajinske međunarodne kompanije, na letu za Kijev, bio u vazduhu dva minuta nakon što je poletio iz Teherana, kada su detektovane putanje dve rakete zemlja-vazduh, rekao je jedan zvaničnik.

Ubrzo je uslijedila eksplozija u blizini aviona koji je, prema podacima, zatim bio u plamenu kada se srušio, saopštio je američki zvaničnik.

Šef iranske civilne avijacije Ali Abedzadeh rekao je da je "riječ o nelogičnim glasinama".

"Naučno je nemoguće da je raketa pogodila ukrajinski avion i takve glasine su nelogične", rekao je Abedzadeh, a prenosi iranska novinska agencija ISNA.

Dvoje američkih zvaničnika reklo je da Vašington vjeruje da je obaranje aviona, nekoliko sati nakon iranskog napada na baze sa američkim vojnicima u Iraku, bilo slučajno.

Prema izvještaju iranskih istražitelja, očevici su naveli da je ukrajinski avion bio u plamenu prije nego što se srušio. Istražitelji takođe navode da je posada ukrajinskog aviona pokušala da se vrati na aerodrom zbog tehničkog probema, da nije bilo komunikacije sa pilotom i da je letjelica nestala s radara na visini od 2.440 metara.

Američki predsednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je pad aviona mogla da bude greška "druge strane" i da on ne vjeruje da je uzrok mehanički problem.

Kompanija Boing, američka Federalna Uprava za aviosaobraćaj i Pentagon nisu komentarisali najnovije informacije.

Iransko civilno vazduhoplovstvo uputilo je zahtev američkoj agenciji za bezbjednost saobraćaja NTSB da se uključi u istragu o padu ukrajinskog aviona u Iranu, javlja AFP.

"NTSB nastavlja da prati situaciju oko pada aviona kao i stepen učešća u istrazi. Kao i u svakoj istrazi u kojoj je NTSB umiješan, agencija neće nagađati o uzrocima pada", navodi se u saopštenju i dodaje da istragu vode iranske vlasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je dan žalosti za žrtvama nesreće, među kojima su 82 Iranaca, 63 Kanađana, zatim Ukrajinci, Šveđani, Avganistanci, Nemci i Britanci.

Zelenski je rekao da ukrajinska vlada istražuje nekoliko mogućih uzroka pada aviona. Među njima su, prema navodima ukrajinskog nacionalnog savjeta, raketni napad, terorizam, sudar u vazduhu ili eksplozija motora.

Kijev je saopštio i da ukrajinski istražitelji žele da pretraže mjesto gde se avion srušio, u potrazi za mogućim ostacima ruske rakete koju je koristila iranska vojska.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG