Linkovi

Srušio se ukrajinski avion u Iranu, poginulo 176 ljudi


Mjesto pada ukrajinskog aviona, 8. januar 2020. Foto: AP Photos/Mohammad Nasiri
Mjesto pada ukrajinskog aviona, 8. januar 2020. Foto: AP Photos/Mohammad Nasiri

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je u padu ukrajinskog aviona u Iranu, saopštio je načelnik spasilačkih službi Irana Pirhosein Kulivand, a prenosi iranska državna televizija.

Boing 737 ukrajinske međunarodne aviokompanije srušio se blizu aerodroma u iranskoj prijestonici Teheranu, prenijeli su iranski mediji. Avion se, prema izvještajima, srušio poslije polijetanja sa međunarodnog aerodroma Imam Homeini. Sajt koji prati letove FlightRadar24, navodi da je avion letio ka Kijevu. Isti izvor saopštava da je avion star 3 godine.

AP u srijedu ujutro prenosi izjavu portparola iranskog Ministarstva saobraćaja Kasima Biniaza, koji je izjavio da se jedan od motora se zapalio poslije uzlijetanja sa Aerodoma Imam Homeini, nakon čega je pilot izgubio kontrolu nad letjelicom.

Mesto pada ukrajinskog aviona, 8. januar 2020. Foto: AP Photos/Mohammad Nasiri
Mesto pada ukrajinskog aviona, 8. januar 2020. Foto: AP Photos/Mohammad Nasiri

Portparol civilne avijacije Reza Džafarzadeh saopštio je da je na mjesto nesreće, u predgrađu na jugozapadu Teherana, poslat tim istražitelja.

Kompanija Boing saopštila je da je upoznata sa medijskim informacijama o padu aviona, i da skuplja informacije, objavio je portparol Boinga Gordon Džondrou.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izrazio saučešće porodicama poginulih, pošto je prekinuo posjetu Omanu i vratio se u Kijev.

Ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk je potvrdio broj žrtava, prenosi AP.

Većina putnika su bili Iranci. Taj let, uglavnom, koriste iranski studenti koji su vraćaju u Ukrajinu poslije zimskih praznika, navodi se.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG