Linkovi

Iran ne želi bilateralne razgovore sa SAD


Iranian President Hassan Rohani
Iranian President Hassan Rohani

Iran nikada neće voditi bilateralne razgovore sa SAD, ali ako Amerika ukine sankcije Teheranu, Islamska Republika može da se uključi u multilateralne razgovore o sporazomu o svom atomskom programu iz 2015. godine, rekao je danas predsjednik Hasan Rohani, prenosi Reuters.

"Nikada nije donesena odluka o održavanju razgovora sa SAD. Bilo je mnogo ponuda za razgovore, ali naš odgovor će uvijek biti negativan", rekao je Rohani na otvorenoj sjednici parlamenta, koju je prenosio državni radio.

Ukoliko SAD ukinu sankcije Iranu, dodao je Rohani, Iran može da se vrati razgovorima sa ostalim stranama o sporazumu iz 2015. godine, kao što je bio slučaj ranije.

Američki predsjednik Donald Trump vrši pritisak na Iran, ali je ponudio da se sastane sa liderima te zemlje i održi bilateralne razgovore bez preduslova radi okončanja konfrontacije između dvije zemlje.

Rohani je prošlog mjeseca izjavio da neće razgovarati sa starim suparnikom sve dok Amerika ne ukine sve sankcije koje je ponovo uvela nakon što se prošle godine povukla iz sporazuma o iranskom nukleranom programu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG