Linkovi

Iran uskratio nobelovki bolničku njegu zbog odbijanja da nosi hidžab


Arhiv - Narges Mohammadi
Arhiv - Narges Mohammadi

Iranske zatvorske vlasti blokirale su premještanje dobitnice Nobelove nagrade za mir 2023. Narges Mohammadi u bolnicu zbog hitno potrebne njege zbog njenog odbijanja da nosi obavezni hidžab, saopštila je njena porodica.

Aktivistici za prava veterana Mohammadi (51), koja se nalazi u zatvoru Evin u Teheranu, u oktobru je dodijeljena nagrada "za borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu".

Njen izbor da ne nosi hidžab je uslijedio nakon višemjesečnih protesta širom Irana izazvanih smrću Mahse Aminija (22) u policijskom pritvoru u septembru 2022. godine, koja je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene Islamske republike.

Mohammadi je nakon toga najavila da neće nositi hidžab koji je obavezan za žene na javnim mjestima nedugo nakon iranske islamske revolucije 1979. godine.

Kao odgovor, zatvorske vlasti su odbile da prebace Mohammadi, koja pati od srčanih i plućnih bolesti, u bolnicu izvan Evina, navodi se u saopštenju njene porodice, upozoravajući da su njeno zdravlje i život ugroženi.

U ponedjeljak je medicinski tim došao u žensko krilo Evina da pregleda Mohamadi i uradi ultrazvuk srca nakon što je "zatvor odbio da je prebaci u ambulantu" bez marame, dodaje se u saopštenju.

Rečeno je da je ultrazvuk pokazao dvije vene sa teškim začepljenjima i visokim plućnim pritiskom, a hitno je potrebna angiografija i skeniranje pluća.

"Spremna je da rizikuje svoj život ne nošenjem 'prinudnog hidžaba', čak ni radi liječenja", rekla je porodica.

Ranije ove sedmice, Mohammadi je također izrazila ogorčenje zbog onoga što je opisala kao ubistvo 17-godišnje Armite Garawand.

Aktivisti kažu da je Garawand umrla nakon što ju je pretukla teheranska moralna policija jer nije nosila maramu, što su vlasti oštro negirale.

XS
SM
MD
LG