Linkovi

Nada u povlačenje američkih snaga iz Iraka, za sada bez datuma


Arhiva - Američki vojnici tokom ceremonije predaje dužnosti na Kajara aerodromu iračkim snagama bezbjednosti, južno od Mosula, Irak, 27. marta 2020.
Arhiva - Američki vojnici tokom ceremonije predaje dužnosti na Kajara aerodromu iračkim snagama bezbjednosti, južno od Mosula, Irak, 27. marta 2020.

Poboljšane performanse iračkih vojnih snaga omogućavaju Sjedinjenim Državama i Iraku da gledaju unaprijed ka danu kada američke snage više neće biti potrebne kao pomoć Bagdadu u spriječavanju prijetnji terorističke grupe Islamska država i njenih ostataka.

U saopštenju objavljenom u srijedu nakon virtuelnih razgovora između američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i iračkog ministra spoljnih poslova Fuada Husseina, dvije zemlje su se složile da započnu tehničke razgovore čiji je cilj određivanje vremenskog roka za odlazak američkih borbenih trupa.

"Misija američkih i koalicionih snaga prešla je na onu usredsređenu na obuku i savjetodavne zadatke, omogućavajući tako prekomponovanje preostalih borbenih snaga iz Iraka", navodi se u saopštenju i ukazuje na "sve veći kapacitet" iračkih snaga bezbjednosti.

U tweetu kasno u utorak, irački premijer Mustafa al-Kadhimi opisao je razgovore s Washingtonom kao "ulaz za obnavljanje normalne situacije u Iraku" i rekao da irački narod zaslužuje život bez straha od sukoba.

SAD trenutno imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i nešto manje od 1.000 vojnika u susjednoj Siriji. Oni su dobili zadatak da pruže podršku iračkim snagama i Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje podržava koalicija da izvrše pritisak na Islamsku državu, jer je ona pokušala da oživi svoju sreću nešto više od dvije godine nakon što je posljednji ostatak njenog samoproglašenog kalifata u Siriji pao pred snagama koje podržavaju.

Američke snage takođe sprovode misije vazdušnog nadzora i vazdušne napade u znak podrške iračkim snagama i SDF-u, iako je iračka vojska posljednjih mjeseci sama izvodi sve veći broj vazdušnih napada.

Američki zvaničnici su, govoreći nakon virtuelnih sastanaka, naglasili da za sada Islamska država, poznata i kao IS, ISIS ili pod arapskom skraćenicom Daeš, i dalje predstavlja prijetnju i da ne postoji plan da se američke trupe iz Iraka započnu u bliskoj blizini pojam.

"Svi radimo na eventualnom ponovnom raspoređivanju kad se obje strane slože, a Iračani vjeruju da postoji potreba da se ta misija završi i da nema potrebe za američkom podrškom na terenu", rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona John Kirby tokom brifinga u srijedu.

Portparol Pentagona John Kirby.
Portparol Pentagona John Kirby.

"Nismo ušli tamo sa idejom da budemo stalno prisutni", rekao je. "Ideja je bila poraziti ISIS. I to je i dalje cilj".

Američki zvaničnici u posljednje vrijeme opisali su prijetnju od Islamske države kao "umanjenu", a obavještajne procjene pokazuju da su se redovi terorističke grupe prorijedili na oko 8.000 boraca širom Iraka i Sirije, što je samo dio od onih 34.000 do 100.000 boraca koji su lutali regijom tokom kratkog vrhunca kalifata.

Američki vojni zvaničnici takođe su bili brzi u upućivanju pohvala iračkim snagama, posebno elitnoj Protivterorističkoj službi (CTS), zbog osipanja sposobnosti terorističke organizacije.

U prva tri mjeseca 2021. godine, irački CTS izveo je više od 100 operacija protiv Islamske države, ubivši 34 borca i uhapsivši 99 njih.

Iračke snage i iračko vazduhoplovstvo takođe su zaslužne za veliku ulogu u masovnoj vazdušnoj kampanji prošlog mjeseca u kojoj je uništeno 120 skrovišta koja je IS koristio u iračkim planinama Makmour.

"Oni su sada mnogo bolja sila nego što su bili ranije", rekao je Kirby iz Pentagona, ocjenjujući napredak koji je iračka vojska postigla otkako su američke i koalicione snage prvi put poslane u Irak da potisnu IS.

"Poboljšali su svoje sposobnosti i odgovorili na obuku i pomoć koju su dobili", dodao je.

Uprkos tom poboljšanju, američki i koalicioni zvaničnici hitri su u tvrdnjama da bi bilo opasno olakšati pritisak na ćelije i ostatke IS-a.

"Prijetnja ostaje", rekli su ministri spoljnih poslova Globalne koalicije za poraz IS u izjavi nakon virtuelnog sastanka prošle nedjelje

Posebno zabrinjava sposobnost grupe da se sakrije i ojača u oblastima u kojima iračke, SDF i američke i koalicione snage nisu u stanju da djeluju, uključujući dijelove Sirije nominalno pod kontrolom sirijske vlade ili njenih ruskih i iranskih saveznika.

Takođe postoji zabrinutost da operativci IS-a, radeći sa kriminalnim mrežama, i dalje pronalaze načine da se pretoče u područja sa najmanje sigurnosti i protivterorističkog pritiska, često koristeći poroznu granicu između Iraka i Sirije radi premještanja ljudi, novca i oružja.

Nike Ching je učestvovala u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG