Linkovi

Zapaljena švedska ambasada u Iraku


Ambasada Švedske u Bagdadu
Ambasada Švedske u Bagdadu

Stotine demonstranata upalo je u švedsku ambasadu u centru Bagdada u četvrtak u ranim jutarnjim satima, popevši se na njene zidove i zapalivši je u znak protesta protiv očekivanog spaljivanja Kurana u Švedskoj.

Svo osoblje ambasade u Bagdadu je na sigurnom, navodi se u saopćenju švedskog ministarstva vanjskih poslova, osuđujući napad i naglašavajući potrebu da iračke vlasti zaštite diplomatske misije. Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za dodatnim detaljima.

Demonstracije u četvrtak sazvale su pristalice šiitskog sveštenika Muqtade Sadra u znak protesta zbog drugog planiranog spaljivanja Kurana u Švedskoj u poslednjih nekoliko nedelja, navodi se u objavama u popularnoj Telegram grupi koja povezuje uticajnog sveštenika i druge pro-Sadrovske medije.

Sadr, jedna od najmoćnijih iračkih ličnosti, upravlja stotinama hiljada sljedbenika koje je povremeno pozivao na ulice, uključujući prošlog ljeta kada su zauzeli jako utvrđenu zelenu zonu Bagdada i upustili se u smrtonosne sukobe.

Švedska policija u srijedu je odobrila zahtjev za javni protest ispred iračke ambasade u Štokholmu u četvrtak, pokazala je policijska dozvola. Policija je saopštila da se u dozvoli očekuje učešće dvije osobe.

Švedska novinska agencija TT javila je da su dvojica planirali da spale Kuran i iračku zastavu na javnom skupu, a među njima je i muškarac koji je u junu zapalio Kuran ispred džamije u Stockholmu.

Švedska policija odbila je nekoliko prijava ranije ove godine za proteste koji su trebali uključivati spaljivanje Kurana, navodeći zabrinutost za sigurnost. Sudovi su od tada poništili odluke policije, rekavši da su takva djela zaštićena dalekosežnim zakonima o slobodi govora u zemlji.

Serija video zapisa objavljenih u Telegram grupi One Baghdad prikazuje ljude koji se okupljaju oko švedske ambasade u četvrtak oko 1 sat poslije ponoći uzvikujući pro-Sadrove slogane i upadaju u kompleks ambasade oko sat vremena kasnije.

"Da, da Kuranu", uzvikivali su demonstranti.

Na snimcima se kasnije vidi dim koji se diže iz zgrade u kompleksu ambasade i demonstranti koji stoje na njenom krovu.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo incident i navelo je u saopćenju da je iračka vlada naložila sigurnosnim snagama da izvrše brzu istragu, identifikuju počinioce i pozovu ih na odgovornost.

U zoru u četvrtak, snage sigurnosti su se rasporedile unutar ambasade i dim se digao iz zgrade dok su vatrogasci gasili tvrdoglavu vatru, prema svjedocima Reutersa.

Većina demonstranata se povukla, a Iračke snage sigurnosti su kasnije jurišale na nekoliko desetina demonstranata koji su se i dalje kretali ispred ambasade u pokušaju da ih istjeraju iz tog područja. Demonstranti su ranije nakratko bacali kamenje na veliki broj okupljenih snaga sigurnosti.

Krajem prošlog mjeseca Sadr je pozvao na proteste protiv Švedske i protjerivanje švedskog ambasadora nakon što je jedan Iračanin spalio Kuran u Štokholmu.

Nakon spaljivanja, muškarac je prijavljen policiji zbog agitacije protiv neke etničke ili nacionalne grupe. U jednom novinskom intervjuu, opisao je sebe kao iračku izbjeglicu koji nastoji zabraniti Kuran, središnji vjerski tekst islama, za koji muslimani vjeruju da je Božija objava.

Dva velika protesta održana su ispred švedske ambasade u Bagdadu nakon tog spaljivanja Kurana, a demonstranti su jednom prilikom probili prostor ambasade.

Vlade nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući Irak, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan i Maroko, protestovale su zbog incidenta, pri čemu je Irak tražio izručenje tog čovjeka kako bi se suočio sa suđenjem u zemlji.

Sjedinjene Države su to također osudile, ali su dodale da švedsko izdavanje dozvole podržava slobodu izražavanja i nije odobravanje akcije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG