Linkovi

Pogled na Svemir 2016


Svemir je pun tajni i nesvakidašnje ljepote: zvijezde i komete, i mjeseci i planete, i tako redom. Prilog koji je pripremio Arash Arabasadi uvodi nas u čudnovati svijet svemira, zahvaljujući snimcima iz NASE.

Pogled na Svemir 2016
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Tamo negdje dolje smo svi mi... - ali ovdje gore, astronaut Scott Kelly imao je prilike vidjeti sve. U svemiru je proveo više od godinu dana svog života, i ove, 2016. godine je završio turu od 340 dana... prilikom koje je svakako morao i raditi

Upoznajte Curiosity, ili Znatiželju, samohodno vozilo koje je 2011. godine stiglo na Mars. NASA je nedavno objavila snimak od 360 stupnjeva sa njegove kamere. Ovaj snimak možete gledati i na svojim telefonima i proučavati površinu Crvene planete.

Bezgranična praznina u svemiru se zove tamna tvar koja pokriva 90 posto onoga što vidimo. Naučnica Vera Rubin ju je otkrila 1970. godine.

Vera Rubin je preminula 2016, nakon uspješne karijere u oblasti istraživanja kojom su dominirali muškarci.

A kad je stigla vijest da je legenda pop muzike, David Bowie umro, kanadski astronaut Christ Hadfield je u njegovu počast otpjevao Bowiejevu pjesmu Space Oddity, nakon odvajanja od međunarodne svemirske stanice.

Ovi snimci su tu da bi svi mi mogli uživati u njima zahvaljujući vladinoj agenciji NASA, koja također ima i 4 hiljade video snimaka koje možete pogledati bilo kada; to su snimci napravljeni u mjestima koje većina nas neće moći lično posjetiti: a to je svemir - ta konačna granica iznad, i oko nas.


XS
SM
MD
LG