Linkovi

Inflacija u SAD usporila drugi mjesec zaredom, ali i dalje opterećuje potrošače


Prodavnica u New Yorku (Foto: AP/Andres Kudacki)
Prodavnica u New Yorku (Foto: AP/Andres Kudacki)

Inflacija u Sjedinjenim Državama usporila je drugi mjesec zaredom zahvaljujući naglom padu cijena goriva, ali i dalje predstavlja veliki teret za američka domaćinstva s ozbirom na to da je većina ostalih proizvoda poskupila u avgustu, prenosi agencija AP.

Potrošačke cijene su u avgustu skočile za 8,3 odsto u odnosu na godinu ranije, saopšteno je u utorak iz vlade, što je pad u odnosu na 8,5 procenata u julu i 9,1 odsto u junu. Na mjesečnoj osnovi, cijene su porasle za 0,1 odsto nakon što su bile nepromijenjene u julu.

Međutim, ako se isključe nestabilne cijene hrane i energenata, takozvane osnovne cijene porasle su za 0,6 odsto od jula do avgusta - što je nagli rast u odnosu na 0,3 procenta prethodni mjesec. Proteklih 12 mjeseci zaključno sa avgustom, osnovne cijene su skočile za 6,3 odsto što je povećanje u odnosu na 5,9 procenata u julu. U avgustu su poskupjele kirije, zdravstvene usluge i novi automobili.

Osnovne cijene obično pružaju jasniju sliku kada je riječ o troškovima, nego ukupna inflacija. Vrijednost berzanskih indeksa je pala poslije novih vijesti o rastu cijena, a mnogi investitori zabrinuti su da će Federalne rezerve (američka Centralna banka) sada još brže podići kamatne stope da bi pokušale da suzbiju inflaciju.

Očekuje se da centralna banka naredne nedelje najavi još jedno veliko povećanje osnovne kamatne stope, što će rezultirati i skupljim kreditima za potrošače i preduzeća.

Zbog inflacije, namirnice, kirija i računi za struju i vodu su znatno skuplji, zbog čega su mnoga domaćinstva u teškoj situaciji, a raste i pesimizam u pogledu ekonomije uprkos snažnom rastu na tržištu rada i niskoj stopi nezaposlenosti. Cijene namirnica su skočile za 0,7 odsto od jula do avgusta. Protekle godine, porasle su za 13,5 procenata - što je najveće godišnje povećanje od 1979. godine.

Čak i ako inflacija dostigne vrhunac, ekonomisti procjenjuju da će možda biti potrebne dvije godine ili duže da se vrati blizu zacrtanog nivoa od 2 odsto. Očekuje se da kirije i zdravstvene usluge dodatno poskupe narednih mjeseci.

U međuvremenu, prosječna cijena galona benzina (oko 3,8 litara) pala je na 3 dolara 71 cent. Sredinom juna bila je iznad 5 dolara. Mnoga preduzeća takođe navode da postoje nagovještaji da zastoji u lancu nabavke i inflacija počinju da se smanjuju.

Iz kompanije General Motors je saopšteno za su znatno ublaženi poremećaji u proizvodnji poluprovodnika u inostranstvu, izazvani pandemijom koronavirusa, i da su se zastoji u lancu nabavke ukupno poboljšali za oko 80 odsto u odnosu na najgore dane pandemije.

Tokom protekle godine, zabilježen je dvocifreni rast cijena mesa, mlijeka i voća i povrća. Međutim, direktori u Krogeru, najvećem lancu prodavnica u SAD, kažu da bi pad cijena poljoprivrednih proizvoda kao što su pšenica i kukuruz mogao da uspori povećanje cijena hrane.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG