Linkovi

Pandemija u Indiji: Bolnice pune, nema dovoljno kiseonika


Oboljeli od koronavirusa ispred bolnice u New Delhiju, 22. april 2021.
Oboljeli od koronavirusa ispred bolnice u New Delhiju, 22. april 2021.

Indija je prijavila više od 330 hiljada novozaraženih za jedan dan, što je najviše u svijetu. Bolnice u toj zemlji su prepune, a nema ni dovoljno kiseonika za sve oboljele od koronavirusa kojima je potreban. U protekla 24 sata prijavljena su 2.263 smrtna slučaja.

U covid bolnici u predgrađu Mumbaija dogodio se i požar u kojem je stradalo 13 osoba, što je posljednji incident u zemlji u kojoj je zdravstvena kriza sve gora.

Samo u Delhiju je prijavljeno 26 hiljada novozaraženih i 306 mrtvih za jedan dan, što je jedan smrtni slučaj svakih pet minuta.

Kiseonika i slobodnih kreveta u bolnicama nema dovoljno. Neke bolnice na vrata stavljaju natpise da su pune, a zalihe kiseonika obezbjeđuje policija.

U bolnicama u Indiji nema mjesta za sve oboljele od koronavirusa.
U bolnicama u Indiji nema mjesta za sve oboljele od koronavirusa.

Kompanija Max Healthcare​, koja posjeduje nekoliko bolnica u Indiji, saopštila je da više ne prima nove pacijente dok se ne obnove zalihe kiseonika.

Bhramar Mukherjee​, epidemiolog sa Univerziteta Michigan, kaže da ne postoji mreža socijalne zaštite za Indijce.

"Svi se bore za sopstveno preživljavanje, ili da zaštite članove svoje porodice. Teško je to i gledati", rekao je on.

U New Delhiju su prepune i mrtvačnice i krematorijumi.

Rast broja oboljelih zbog velikih skupova i nove mutacije virusa

U Indiji je zimus broj novozaraženih bio oko 10 hiljada dnevno i činilo se da je situacija pod kontrolom. Ali, kažu stručnjaci, stanje se pogoršalo kad su krenula masovna okupljanja.

"Indijci su se kolektivno opustili. Umjesto da im se stalno šalju poruke da budu oprezni, lideri im samouvjereno šalju poruku da su pobijedili virus", kaže pulmolog Zarir F Udwadia​.

Premijer Narendra Modi je prošle godine, na početku pandemije, naredio strogo zatvaranje. Ali, to nije uradio ponovo zbog straha od uticaja na ekonomiju i živote radnika.

U Indiji se takođe pojavila i nova, "dupla mutacija", virusa, koja je doprinijela rastu broja oboljelih. Za novi soj virusa se vjeruje da je zarazniji.

Ta varijanta već je stigla u Britaniju, gdje su do sada registrovana 132 slučaja.

Indija je veliki proizvođač vakcina. Iako je imunizacija počela, mali broj ljudi je vakcinisan.

Nadležni su najavili da će vakcine biti dostupne starijima od 18 godina od 1. maja, ali stručnjaci kažu da neće biti dovoljno vakcina jer je to oko 600 miliona ljudi.

"Tragedija, to je loše upravljanje krizom. Za zemlju koju zovu 'apotekom svijeta', manje od 1,5 odsto vakcinisanih je neuspjeh koji je teško pojmiti", kaže profesor na Univerzitetu Cornell Kaushik Basu​.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG