Linkovi

Indijski premijer o razbuktavanju pandemije: Naciju potresa oluja


Indija: Kompozicija voza kao blok za izolaciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Indija: Kompozicija voza kao blok za izolaciju

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je sve građane da se vakcinišu i budu oprezni - rekavši da je pandemija koronavirusa ozbiljno potresla zemlju. 

Tokom prethodna četiri dana broj novooboljelih je neprekidno u porastu.

"Bili smo samouvjereni, raspoloženje se poboljšalo nakon što smo se uspješno nosili sa prvim talasom. Ali nova oluja je uzdrmala naciju", rekao je Modi u obraćanju preko radija.

Bolnice u Delhiju i širom zemlje primorane su da odvraćaju pacijente zbog nestašice kiseonika.

Indijska vlada suočava se sa kritikama da je ranije tokom godine dozvoljavala masovna vjerska i politička okupljanja - u trenutku kada je broj oboljelih na dnevnom nivou bio manji od 10.000 i nije osnaživala zdravstveni sistem.

U međuvremenu, zdravstvene ustanove objavile su da nisu u mogućnosti da se izbore sa velikim prilivom pacijenata.

Bolnice u Indiji, pune pacijenata, u subotu su molile za zalihe kiseonika, dok je broj zaraženih od koronavirusa ponovo porastao tokom noći. U Indiji je, treći dan zaredom, oboren svjetski rekord po broju novozaraženih.

Zdravstveni sistem Maks, koji upravlja mrežom bolnica na sjeveru Indije, tvitovao je da ima dovoljno kiseonika za manje od dva sata dok je još jedan veliki zdravstveni lanac, Fortis, saopštio da neće primati nove pacijente u Nju Delhiju.

U indijskom glavnom gradu od COVID 19 umire jedna osoba svaka četiri minuta, a zdravstveni sistem je pred pucanjem.

Vlada doprema kiseonik vojnim avionima i vozovima u Nju Delhi, iz drugih dijelova zemlje i inostranstva - uključujući i Singapur.

Broj slučajeva širom zemlje porastao je na više od 16,6 miliona. Preminulo je gotovo 190.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj žrtava povećao se za 2.624 u jednom danu, što je najveći dnevni bilans u zemlji do sada. Pogrebni domovi su puni i traže od ožalošćenih porodica da čekaju.

Bolnice u glavnom gradu su zatražile od suda da naloži državnim i federalnoj vladi da naprave hitne medicinske zalihe, uglavnom kiseonika.

"Ovo je cunami. Kako da izgradimo kapacitete", upitao je viši sud vlasti.

Na televizijskim snimcima vidi se kako porodice brinu o bolesnima u hodnicima bolnica i na ulicama dok čekaju pomoć ljekara.

Federalna vlada je u februaru proglasila da je pobijedila pandemiju, ali su zdravstveni eksperti saopštili da je tokom zime došlo do opuštanja u Indiji, kada se činilo da je virus pod kontrolom. Vlasti su tada ukinule restrikcije i ponovo dozvolile velika okupljanja.

Pojedini ističu da naglom rastu možda doprinosi i širenje novog, opasnijeg soja koronavirusa.

XS
SM
MD
LG