Linkovi

I Senat protiv Trumpove odluke o vanrednom stanju


Senatska strana zgrade američkog Kongresa u Washingtonu (Foto: AP/Alex Brandon)
Senatska strana zgrade američkog Kongresa u Washingtonu (Foto: AP/Alex Brandon)

Američki Senat i zvanično je odbio vanredno stanje, koje je proglasio predsjednik Amerike Donald Trump sa ciljem da dobije sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je protiv odluke predsjednika, većinom od 59 prema 41. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja prije nekoliko nedjelja.

12 senatora republikanaca pridružilo se demokratama u Senatu, čime su se suprotstavili Bijeloj kući i ignorisali prijetnju predsjednika da će uložiti veto.

Lider manjine u Senatu Chuck Schumer ilustrovao je situaciju u tom tijelu riječima: "Ovo nije svakidašnje glasanje, ovo nije običan dan!"

Republikanska senatorka Susan Collins izjavila je da podržava Trumpovu ideju o bezbjednosti na granici sa Meksikom, ali ne i njegovu namjeru da zaobiđe Kongres, dodavši da je po Ustavu, dužnost Kongresa da vodi računa o troškovima.

Američki predsjednik najavio je da je spreman da uloži veto ako Senat ne odobri vanredno stanje. Na Twitteru je poslije glasanja, napisao samo: VETO.

Izgradnja zida na granici sa Meksikom bila je inače jedno od osnovnih Trumpovih obećanja tokom izborne kampanje. Ukoliko pokušaj obaranja Trumpovog veta u Kongresu ne uspije, o vanrednom stanju će vjerovatno odlučivati sudovi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG