Linkovi

Hunter Biden priznaje krivicu za izbjegavanje plaćanja poreza i ilegalno posjedovanje oružja


ARHIVA - Hanter Bajden, sin predsjednika Džoa Bajdena ispred Bijele kuće, 18. aprila 2022. u Vašingtonu. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)
ARHIVA - Hanter Bajden, sin predsjednika Džoa Bajdena ispred Bijele kuće, 18. aprila 2022. u Vašingtonu. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

Sin predsjednika Joe Bidena, Hunter Biden, pristao je da prizna krivicu za izbjegavanje plaćanja federalnog poreza na prihod, i priznao da je ilegalno posjedovao pištolj, saopšteno je iz tužilaštva u Delaveru.

53-godišnji Hunter Bajden, čija su poslovanja godinama predmet kritika republikanskih članova Kongresa, priznao je da je posjedovao oružje u vrijeme dok je bio korisnik droge.

Predsjednikov sin je postigao pogodbu sa kancelarijom tužioca u svojoj rodnoj državi Delaver, ali pogodbu tek treba da odobri federalni sudija. Malo je vjerovatno da će Hunter Biden biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Predsjednik Biden i njegova supruga Džil objavili su kratko saopštenje nakon što je saopštena vijest da se Hunter nagodio sa tužilaštvom.

"Predsjednik i prva dama vole svog sina i podržavaju ga", saopštio je Ian Sams, portparol Bijele kuće, dodajući da nema drugih komentara.

Savezni tužilac Dejvid Vajs izjavio je da je Hunter Biden pristao da prizna krivicu "po dvije tačke optužbe za svjesno izbjegavanje plaćanja federalnog poreza na prihod."

Prema optužbama, Biden nije prijavio porez na zaradu više od 1,5 miliona dolara za 2017. i 2018. godinu. U obje te godine, dugovao je više od 100.000 dolara poreza na prihod.

Svaka tačka nosi zatvorsku kaznu do 12 mjeseci, i novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dolara, ili dva puta više od onoga što je stekao kršeći zakon.

Vajs je rekao da se Hunter Biden takođe suočavao sa jednom tačkom otužnice za "posjedovanje vatrenog oružja od strane osobe koja je zavisnik od psihoaktivnih kontrolisanih supstanci".

Hunter Biden je godinama u središtu neumoljivih napada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih republikanskih saveznika, koji su ga optužili za krivična djela u poslovanju, koja se, između ostalog, odnose na Ukrajinu i Kinu. Hunter je radio kao lobista, pravnik, investicioni bankar i umjetnik, i javno je iznosio detalje svoje borbe sa zavisnošću od droge.

U decembru 2020. godine je objavio da kancelarija tužioca Vajsa istražuje njegovo plaćanje poreza, a tada je porekao krivicu.

U svojim memoarima iz 2021. godine, pisao je o svojoj borbi sa zavisnošću, uključujući upotrebu krek kokaina i alkoholizam. 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice nakon što je testiran pozitivan na kokain.

ARHIVA - Predsednik Džo Bajden i njegov sin Hanter na odmoru u Južnoj Karolini, 13. avgusta 2022. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
ARHIVA - Predsednik Džo Bajden i njegov sin Hanter na odmoru u Južnoj Karolini, 13. avgusta 2022. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Vajsova istraga je prvobitno ispitibala potencijalno kršenje poreskog zakona i zakona o pranju novca u Hunterovih poslovnim operacijama u inostranstvu, posebno u Kini, naveli su izbori za Reuters. Istraga koju predvodi Vajs počela je još 2018, prema izvještajima američkih medija.

Istaknuti republikanski kongresmen Džejms Komer je 2022. optužio Sekretarijat za finansije da "zadržava izvještaje o sumnjivim finansijskim aktivnostima" kako bi zaštitio predsjednikovog sina.

Protiv Huntera Bidena se neće voditi sudski proces po optužnici za držanje pištolja, ali će proći kroz proces koji često uključuje obavezno psihološko savjetovanje ili rehabilitaciju.

Kristofer Klark, advokat Huntera Bidena, u saoštenju za američke medije naveo je da će Hunter "preuzeti odgovornost za dva slučaja neplaćanja poreza".

"Znam da Hunter vjeruje da je važno da preuzme odgovornost za greške koje je učinio u periodu životne krize i zavisnosti", rekao je Klark. "Drago mu je što će moći da nastavi oporavak i krene naprijed."

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump, koji je na federalnom nivou optužen za pogrešno rukovanje vladinim tajnama, oštro je kritikovao pogodbu Huntera Bidena sa tužilaštvom, navodeći da će dobiti "samo simboličnu kaznu".

"Naš sistem ne funkcioniše!", objavio je Trump na svojoj društvenoj mreži Istina (Truth Social).

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG