Linkovi

Bidenov sin pod istragom zbog poreza


Hanter Biden tokom virutelnog obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji
Hanter Biden tokom virutelnog obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji

Sin izabranog američkog predsjednika, Hunter Biden, saopštio je da su njegovi porezi pod federalnom istragom, pa su pitanja o njegovim finansijama ponovo u centru pažnje.

U saopštenju tranzicionog tima Joe Bidena navodi se da je njegov sin u utorak saznao da je pod istragom, ali nije dato više informacija.

"Ovo shvatam veoma ozbiljno, i uvjeren sam da će profesionalna i objektivna istraga pokazati da sam sve radio legalno i po propisima".

Hunter Biden je dugo bio meta kampanje predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saradnika koji su ga optuživali da je profitirao od svojih političkih veza i da je bio umiješan u koruptivne radnje u Ukrajini za vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednk SAD.

To je bila glavna tema u procesu opoziva predsjednika Trumpa.

CNN je objavio, pozivajući se na dva izvora bliska istrazi, da se analizira nekoliko finansijskih operacija, uključujući i da li su Hunter Biden i njegovi saradnici prekršili poreski i zakon o pranju novca poslujući sa stranim državama, prije svega sa Kinom.

Istraga je počela 2018. godine, prije nego što je Vilijam Bar (William Barr) postao ministar pravde SAD, javlja CNN.

Objava o federalnoj istrazi o poslovima Huntera Bidena stiže u trenutku kada njegov otac pravi svoj budući kabinet, što znači da bi čovjek kojeg odabere za sekretara za pravosuđe mogao da nadgleda tu istragu, ako potraje do 20. januara kada Biden zvanično stupa na dužnost.

Bidenov tranzicioni tim je saopštio da je "izabrani predsjednik veoma ponosan na svog sina koji se izborio sa mnogim izazovima, uključujući i nemilosrdne lične napade, i iz svega izašao snažniji".

Advokati Huntera Bidena nisu odgovorili na pozive za komentar.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG