Linkovi

Doušnik FBI na sudu, jer je lagao o vezama Huntera Bidena i ukrajinske kompanije Burizma


Hunter Biden, sin predsjednika Joe Bidena, razgovara sa reporterima ispred američkog Kongresa, 13. decembra 2023. (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)
Hunter Biden, sin predsjednika Joe Bidena, razgovara sa reporterima ispred američkog Kongresa, 13. decembra 2023. (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)

Doušnik FBI Aleksandar Smirnov optužen je da je lagao o multimilionskoj šemi potkupljivanja u koju su bili uključeni sin predsjednika Joe Bidena, Hunter i ukrajinska energetska kompanija Burizma. Tvrdnja o podmićivanju je centralna tema istrage o opozivu predsjednika Bidena koju vode republikanci.

Aleksandar Smirnov je u junu 2020. lažno prijavio da su direktori povezani sa Burizmom platili Hunteru i Joe Bidenu po pet miliona dolara 2015. i 2016. godine, saopštili su tužioci u četvrtak.

Takođe je rekao da je jedan od direktora Burizme tvrdio da su angažovali Hutnera da ih "preko svog oca, štiti od svih problema", što je bila aluzija na krivičnu istragu kompanije koju je vodio tadašnji glavni tužilac Ukrajine.

Hunter Biden bio je član upravnog odbora Burizme od 2014. do 2019. Tokom dijela tog perioda, njegov otac je bio potpredsjednik u administraciji Baraka Obame.

43-godišnji Smirnov je optužen da je dao lažnu izjavu i stvorio fiktivnu sliku o poslovanju Huntera Bidena. U sudskim dokumentima još nije navedeno ko će biti njegov advokat, a očekuje se da će se prvi put pojaviti pred sudom u Las Vegasu, gdje je uhapšen u sredu nakon što je doputovao iz inostranstva, saopštili su tužioci.

U decembru, Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, glasao je da formalno odobri pokretanje istrage o opozivu predsjednika Bidena. Neki republikanci su u to vrijeme pominjali raniju ulogu Huntera Bidena u Burizmi, navodeći da su "veoma sumnjičavi prema članovima predsjednikove porodice koji su zarađivali desetine miliona dolara u profesijama u kojima nisu imali nikakvog iskustva."

Tužioci kažu da je Smirnov bio u kontaktu sa direktorima Burizme, ali da su ti kontakti bili rutinski i zapravo se odigrali 2017. godine, nakon što su predsjednik Barak Obama i Biden, njegov potpredsjednik, napustili Bijelu kuću, što znači da Joe Biden više nije imao mogućnost da utiče na američku politiku.

Tužilac David Weiss u Washingtonu, 7. novembra 2023. (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Tužilac David Weiss u Washingtonu, 7. novembra 2023. (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Smirnov je ponovio neke od svojih lažnih tvrdnji kada su ga agenti FBI-ja ispitali u septembru 2023, promijenio je svoju priču o drugim tvrdnjama i "promovisao novi lažni narativ nakon što se sastao sa ruskim zvaničnicima", navode tužioci.

Ako bude proglašen krivim, sljeduje mu maksimalna zatvorska kazna od 25 godina.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe David Weiss, koji je takođe, nezavisno od toga, podigao optužnicu protiv Huntera Bidena zbog kršenja poreskih zakona i zakona o oružju. Pravni tim Huntera Bidena nije odmah odgovorio na pitanja AP-a da komentariše optužnicu protiv Smirnova.

Optužnica je po svemu sudeći zadala udarac optužbama republikanaca da je američki predsjednik profitirao zbog poslovanja svog sina u Ukrajini.

"Mjesecima upozoravamo da su republikanci svoje teorije zavjere o Hunteru i njegovoj porodici izgradili na lažima koje su govorili ljudi koji imaju političku agendu, a ne na činjenicama", saopštio je advokat Huntnera Bidena, Abe Lowell. "Bili smo u pravu".

Inače, izvor agencije Reuters naveo je u četvrtak da će Robert Hur, saveznin tužilac koji je napisao politički eksplozivni izveštaj koji je doveo u pitanje memoriju predsjednika Joe Bidena, u martu svjedočiti pred odborom Predstavničkog doma koji ima glavnu ulogu u istrazi o opozivu predsjednika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG